Nordqvist - bäst när det är tufft

Publicerad 2015-07-31

Golf. Henrik Stenson har nio topp 10-placeringar i majortävlingarna.

Anna Nordqvist har lika många.

– Nu ska jag försöka slå Henrik, säger Nordqvist efter sin parrond i British open.

Vem är egentligen Sveriges bästa golfare just nu? Ser man till topplaceringar i majortävlingar - vilket måste vara det enda relevanta sättet att jämföra den bäste herr- och damgolfaren - så har Stenson och Nordqvist lika många.

Efter en 72:a, och sammanlagt tre slag under par, på Turnberry har Anna Nordqvist en riktigt bra chans på en tionde.

Speciellt med tanke på vinden, regnet och svårigheterna.

– Fy f-n, vad det blåste. De blåste "2-2,5 klubbor" (det vill säga: mycket) i morse, och jag hoppades det skulle bli lite uppehåll men det var tufft hela ronden. Jag slog några riktigt bra slag, men kunde inte hålla dem på green. Det var bara att försöka ha tålamod. Det tog fem timmar och 15 minuter att spela, trots att vi gick ut så tidigt på morgonen, så det var mycket väntan dessutom, säger hon.

Snälla pinnar

Parronden gör att hon ligger sjua och bara har fyra slag upp till ledaren Suzann Pettersen, Norge.

TT: Vad är det som gör att du har så många topp tio-placeringar i majors?

– Det är tuffare banor i en major. Det kräver mer av dig som spelare. Jag kan tycka att det blir lite väl mycket puttningstävling i våra tävlingar i vanliga fall, med snälla pinnar och lätta inspel. Det här gynnar mig mer. Det är lite tuffare, tjockare ruff och mer vind.

– Sen så är det stora tävlingarna man vill lyckas med, så man har mycket fokus på dem i bakhuvudet när man gör sin säsongsplanering.

Anna Nordqvist har dessutom något som inte Henrik Stenson har:

En seger i en major.

Otrolig start

Nordqvist vann LPGA-mästerskapen på första försöket 2009.

– Ja, det var en otrolig start man fick då, och det kanske inte är något som kan slå det. Men med tanke på att jag har haft mina "ups and downs" så skulle det betyda ännu mer att vinna en majortävling nu.

Nordqvist såg ett tag ut att bli den enda svenska som klarade kvalgränsen i de tuffa vindarna, men framåt kvällen bemästrade både Maria McBride (+1) och Caroline Hedwall (+3) vinden och tog sig vidare.

Camilla Lennarth - som låg 23:a efter den första dagen - missade greener, chippade och tvåputtade allt för ofta vilket gjorde att fredagens 70-rond följdes upp med en 81:a och hon tvingas åka hem. Det roliga tog slut i förtid även för Pernilla Lindberg (+10) och Linnea Ström (+13).

Turnberry, TT:s utsände