Rekordjunioren lurar sig själv för att bli bäst

Publicerad:
Uppdaterad:

Ishockey. Han är bara 18 år gammal - men ändå SM-slutspelets hetaste spelare.

Skellefteås rekordforward Axel Holmström har sitt eget recept för att lyckas.

– Det går inte att fundera på åldern. Det gäller att lura hjärnan litegrann och tänka att du är bäst på plan, säger han.

Tonåringen från Arvidsjaur - draftad av Detroit - har inte bara lyckats lura sig själv och sina motståndare.

Nu vill han blåsa Växjö på SM-guldet också, även om läget kunde vara bättre. Underläge med 1-2 i matcher efter något så ovanligt som två förluster på hemmaplan. Det har inte hänt Skellefteå i slutspelssammanhang sedan 2012.

– Vi är revanschsugna. Jag kan inte säga att vi är chockade över att förlora två matcher på hemmaplan, det är en SM-final och hur tajt som helst. Det visste vi innan, säger Holmström.

Talangen är van att vara tidig. Han gjorde debut i J18-laget när han var 14 år gammal, och i J20 när han var 16 år.

Inga ursäkter

Nu är han redan bäst som 18-åring. Men åldern är inget han funderar över.

– Skulle du gå in i en SHL-match och ha det tänket så är det en ursäkt för att spela sämre. Det måste du koppla bort. Jag tänker att jag är minst lika bra som de andra, om inte bättre. Du måste ta för dig och stå i centrum för att bidra, säger han.

Något han verkligen gjorde i 2-4-förlusten i torsdags.

+ Först huvudtacklingen från Noah Welch som klarade sig undan matchstraff. Holmström blev groggy, men spelade vidare efter ett kort avbrott.

– Jag känner mig bra, det är inget i skallen i alla fall. Givetvis är det en del av mitt ansvar att hålla koll där, men jag har ju inte pucken så jag tycker inte jag är spelförande. Därför kanske den är lite ful och därför är jag inte redo.

"Inga dåliga grabbar"

+ En passningspoäng gjorde honom till rekordjunior. Holmströms 15:e poäng (6+9) innebär både att han leder poängligan i slutspelet och att han slog tvillingarna Daniel och Henrik Sedins juniorrekord från slutspelet 2000.

– Det är kul, det är inga dåliga grabbar. Det är få i världen som har sån kemi som de två. De skulle kunna blunda och hitta varandra på plan ändå. Två fantastiska hockeyspelare och stora i Vancouver, säger Holmström som är draftad av Detroit.

TT: Hade du haft en tvilling så hade du gjort ännu mer poäng?

– Haha, eller också hade jag varit hälften så dålig.

Tränaren Hans Wallson hyllar 18-åringen:

– Det som har imponerat mest är att han har varit jagad av er (i media) sedan han kom nära rekordet, men han har inte visat några tendenser till att det stigit honom åt huvudet eller att han har tappat bort sitt spel. Det är hans storhet och styrka att han inte påverkas utan bara kör.

Det ska han fortsätta med. Läget må vara trassligt - men Holmström är fast besluten att kröna sin rekordsäsong med ett SM-guld.

TT

Publicerad: