Guide: Scheffler och Åberg redo för ny majorfajt

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-05-15

Får Scottie Scheffler jubla igen i PGA-mästerskapet? Arkivbild.

Den ene har blivit pappa, den andra har vilat ett sargat knä.

Nu peggar upp Scottie Scheffler och Ludvig Åberg upp igen, redo att fajtas om en ny majortitel.

Bland konkurrenterna i PGA-mästerskapet finns alltifrån Tiger Woods till Michael Block.

+ Världsettan

Scottie Scheffler har den senaste tiden spelat så bra golf att det fört tankarna till Tiger Woods glansdagar. Fyra segrar – däribland US Masters – och en andraplats har det blivit i de fem senaste starterna. Nu har Scheffler inte tävlat på två veckor och under uppehållet har han hunnit med att bli pappa. Den 8 maj föddes sonen Bennett.

+ Mästaren

Brooks Koepka vann i fjol, två slag före Scheffler och Viktor Hovland. Den 34-årige amerikanen, nu på LIV-touren, har en svårslagen förmåga att höja sig när det drar ihop sig till majors. Koepka har totalt fem majortitlar – tre i just i PGA-mästerskapet och de övriga två i US Open.

+ Majortorkan

Det har gått tio år sedan Rory McIlroy senast vann en major och det är en ständig fråga när – eller om – han kan kommer göra det igen. Det var just på Valhalla Golf Club som nordirländaren tog sin fjärde majortitel 2014. Nu kommer han rimligtvis med självförtroendet på topp efter förra veckans överlägsna seger på Quail Hollow. Kommer den femte majortiteln av bara farten?

+ Legendaren

Tiger Woods klarade visserligen kvalgränsen på Augusta, men mer än så var det inte. Under helgen rasade spelet ihop och Woods slutade 60:e och sist av de som fick spela vidare. Alltmer pekar på att tiden till slut har kommit ikapp den skadedrabbade 48-åringen, som tog en av sina 15 majortitlar på just Valhalla 2000. Nu har han inte varit bland de tio bästa i en tävling på drygt fyra år.

+ Svenskarna

Att Ludvig Åberg är det stora hoppet råder det knappast några tvivel om efter andraplatsen i majordebuten förra månaden. Men ett litet frågetecken för Åbergs knäproblem, som gjorde att han valde att stå över förra veckans tävling. Och samtidigt ett stort utropstecken för att ytterligare sex svenskar får spela PGA-mästerskapet, däribland majordebutanterna Jesper Svensson och Tim Widing.

+ Svenskarnas starttider

När tävlingen inleds på torsdagen är Åberg först ut av svenskarna. Han slår ut klockan 13.53, svensk tid. Övriga tider: 14.10: Alexander Björk, 15.32: Widing, 18.40: Sebastian Söderberg, 19.13: Alex Norén, 20.30: Svensson, 20.52: Vincent Norrman.

+ Banan

1996, 2000 och 2014 har Valhalla Golf Club stått värd för PGA-mästerskapet och nu är det dags igen. Banan designades av Jack Nicklaus och öppnade så sent som 1986.

En tidig vår i Kentucky har gjort att ruffarna har växt sig saftiga, men banan är samtidigt ganska mjuk efter en hel del regn nära inpå tävlingen. Att träffa många fairways kommer hur som helst vara en stor fördel.

”Om du slår bra slag blir du belönad. Om du slår dåliga slag kan banan straffa dig i ett nafs på varenda hål”, säger Keith Reese, PGA:s general manager på Valhalla.

+ Startfältet

Totalt 156 spelare, en ganska brokig skara, peggar upp på Valhalla.

Här finns å ena sidan det som PGA-mästerskapet gärna ser som årets vassaste startfält, med i stort sett alla topp 100-rankade spelare i världen på plats.

Å andra sidan kryddas också startfältet med 20 spelare – ofta helt okända golfinstruktörer – som kvalat in via amerikanska PGA:s eget mästerskap tidigare under året. I fjol gjorde Michael Block – en 46-årig klubbtränare från Kalifornien – succé och slutade på 15:e plats efter att legat så bra som åtta inför sista rundan. Insatsen där räckte för att Block skulle få en ny chans även i år.

+ Tv

Viaplay sänder torsdag till söndag.