Eriksson orolig för domarnivån: "För dåligt"

Publicerad 2022-04-13

Magdalena Eriksson hade mycket att glädjas över på tisdagskvällen.

Domarnivån fanns inte med på den listan.

– Damfotbollen utvecklas i en extremt hög fart och det är viktigt att alla delar utvecklas i samma fart. Det gäller domarna också.

Chelseabacken Magdalena Eriksson var inte nöjd med det rumänska domarteamet, med Iuliana Demetrescu i spetsen, efter VM-kvalmatchen mot Irland på Gamla Ullevi.

– Jag gillar inte att kommentera domaren efter matcher. Men i dag var det för dåligt. Och jag hoppas att domardelegaten, om det var någon här, och domaren själv, tittar på matchen och analyserar för att se vad hon kan göra bättre nästa gång, sade Eriksson på presskonferensen efteråt.

Matchen slutade 1–1, vilket räckte för att Sverige skulle säkra en plats i VM nästa år. Det blir det största mästerskapet hittills, bland annat utökas turneringen från 24 till 32 lag, och är ännu ett tecken på den fortsatta utvecklingen av damfotbollen.

Kritik också i Algarve

En utveckling som domarna måste hänga med i, säger Eriksson.

– Jag hoppas bara att alla komponenter inom damfotbollen utvecklas i samma fart. Och det gäller domaren också.

Även efter Algarve Cup-finalen mot Italien i februari var de svenska spelarna kritiska till domarinsatsen, och riktade hård kritik mot Kim Yu-Jeong från Sydkorea,.

– När man är internationell domare så finns det en regel, och den är ganska simpel. Det är att du ska kunna prata och kommunicera på engelska. Det är inte jättesvårt och inte ett jättehögt krav, sade lagkaptenen Caroline Seger.

– Matchen igenom var det ju katastrof. Alltså det är det sämsta jag har varit med om tror jag, sett till ojämnhet och sådant, fyllde Juventusanfallaren Lina Hurtig i.

Hyllar engelska domarna

Får man tro Magdalena Eriksson går det att dra mycket lärdom från hur man jobbar inom engelsk fotboll. Där har Bibiana Steinhaus-Webb, bland annat känd som den första kvinnan att döma en herrmatch i den tyska högstaligan, anställts som domarchef med ansvar för damfotbollen.

– Jag är väldigt nöjd med domarna som vi har i England. De har Bibiana, och hon tittar på matcherna och analyserar dem. Det känns som att de har ett bra sätt att jobba på där de också är heltidsanställda, säger Eriksson.

Just domare som jobbar heltid har Eriksson pekat på tidigare. Det är betydligt viktigare än huruvida man inför exempelvis videogranskningssystem inom damfotbollen, säger hon.

– Det handlar om att bygga långsiktigt, och ta det steg för steg. Ett första steg är heltidsanställda domare som precis som vi kan satsa på fotbollen till hundra procent. Det är absolut ett första jätteviktigt steg.