Linköping har häng på topplagen

Av:  Joakim Löwing/TT

Linköpings Olga Ahtinen jublar med lagkamraterna i segermatchen mot Djurgården.
Linköpings Olga Ahtinen jublar med lagkamraterna i segermatchen mot Djurgården.

Att Olga Ahtinen firade lite extra efter sitt läckra mål mot Djurgården är inte så märkligt.

Det var nämligen den finska landslagsspelarens första fullträff i Linköpings FC och damallsvenskan.

Den kom i match nummer 44 i tredje säsongen med östgötskorna och lade grunden till vinsten med 2–1.

När Olga Ahtinen representerade Bröndby i danska ligan öste mittfältaren – som spelat i finska A-landslaget sedan 2017 – in 13 mål på 45 matcher.

Men med Linköpings FC i damallsvenskan nätade hon inte en enda gång varken under 2020 eller 2021.

37 omgångar utan någon fullträff – och inte heller i någon under de sex matcher hon spelat i vår innan måndagens möte mot Djurgården.

Men då bjöd 24-åringen å andra sidan på en riktig läckerbit – ett stenhårt skott i nättaket i 62:a minuten efter ett perfekt inlägg av Alva Selerud.

– Gissa om det var en otroligt skön känsla, nästan lite overklig, säger Olga. Förra säsongen hade jag många bra lägen – men om inte bollen tog i ribban eller stolpen svarade målvakten för en grym räddning. Man kan säga att jag haft lite oflyt innan.

En vanlig känsla

Det var med andra ord lite déjà vu i den första halvleken då hon skickade i väg en riktig projektil – som var på väg att borra sig upp i ena krysset. Men då presterade gästernas målvakt Kelsey Daugherty en makalös räddning.

– Träffen kunde inte blivit bättre eller mer avslappnad. Jag var helt säker på att det skulle bli mål och trodde knappt det var sant när hon styrde den till hörna, säger Olga med ett snett leende.

Men hon fick ju sin revansch efter paus – då Linköping ökade trycket rejält och skapade chanser på löpande band.

Till slut orkade inte Djurgården stå emot pressen och stressen längre – och inhopparen Johanna Svedberg smällde dessutom in 2–0.

Hayley Dowds reducering på slutet räckte inte – och därmed bröts stockholmarnas svit på fyra raka segrar.

Linköping tog tredje vinsten på de fyra senaste omgångarna och klättrade upp på tredje plats – bara två poäng efter tätduon Rosengård och Häcken.

– Efter några sämre år känns det verkligen som att vi kan vara med och utmana om guldet på allvar nu. Vi har kvar de flesta spelarna från i fjol, är mer samspelta och är framför allt starkare defensivt, framhåller Olga Ahtinen.

EM i sommar

Det nya uppdraget som lagkapten i LFC är något hon är stolt och glad över – liksom att få representera sitt hemland i sommarens EM.

– Vi har fått en tuff grupp med Danmark, Tyskland och Spanien – men målet är självklart att gå vidare till slutspelet. Får vi allt att fungera är det absolut möjligt, säger Olga och ler.

Och målet den här säsongen är också just att producera fler mål.

– Min roll i Linköping är att vara en balansspelare på mitten och eftersom jag är så pass kort är jag ju heller inget hot vid hörnor och frisparkar inne i boxen. Men det här målet betydde ändå mycket för självförtroendet, så förhoppningsvis kommer det fler framöver, avslutar hon.

Publisert: