Nya Champions League – ett hot mot allsvenskan?

Av:  Daniel Kihlström/TT

Är Uefa på väg att skapa ”sitt eget monster” med framtidens Champions League?

Storklubbar väntas få en livlina och planen är att turneringen växer med 100 matcher.

– Det kommer kannibalisera tv-mediemarknaden, säger Claus Thomsen, ordförande för ligaföreningen European Leagues.

Från säsongen 2024–2025 vill Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) förändra herrarnas Champions League (CL) i grunden.

Gruppspelet slopas och i stället skapas en gemensam grundserie med alla deltagande klubbar. Där ska lagen spela tio matcher mot tio olika motståndare. Samtidigt ska turneringen växa med fyra lag – från 32 till 36 klubbar.

”En våldsam ökning”

Ligaorganisationen European Leagues är i grunden positivt inställd till reformen, men anser att tio matcher per lag är för många. Om Uefas grundförslag går igenom skulle det innebära att turneringen växer med 100 matcher per säsong – från 125 till 225 matcher.

– Det är en våldsam ökning. Det kommer kannibalisera tv-mediemarknaden, även i exempelvis Sverige och Danmark. Detta kan potentiellt pressa ner uppmärksamheten för de nationella ligorna, säger Claus Thomsen, ordförande för European Leagues, till TT.

– Det finns ju en kaka att fördela och det är ju den nationella delen som kommer under press om man lägger till 100 matcher i Champions League, fortsätter han.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén, som sitter med i styrelsen för klubborganisationen ECA, är inte lika säker på att Thomsens antagande blir verklighet.

– Det kan också vara så att det blir ett större intresse för fotbollen i Sverige om vi har fler klubbar i Europa. Det totala intresset kan öka, vilket i sig kan göra att man är beredd att betala mer för rättigheten, säger Carlnén.

18 matcher med kvalspel?

Precis som med dagens gruppspel är Uefas tanke att CL-grundserien ska avgöras under månaderna september–december, men European Leagues anser att det är omöjligt att få in tio matcher i höstkalendern.

– Det är redan pressat i matchkalendern och detta skulle göra de nationella ligornas planering sämre och mindre flexibel, säger Claus Thomsen, som förespråkar åtta matcher i stället.

Carlnén frågar sig också om tio grundseriematcher är rimligt, men av andra skäl. Han lyfter fram att det är oklart hur kvalet till turneringen ska se ut framöver och att framtidens kalender för landslagsspel ännu inte är fastslagen.

– Vi spelade åtta matcher fler än lagen vi mötte i Champions League-gruppspelet i höstas eftersom de alla var direktkvalificerade och vi kvalade. Är det då rimligt att spela tio matcher till? Då måste den internationella kalendern justeras och man måste också reflektera över hur kvalet ser ut, säger Niclas Carlnén.

European Leagues riktar även kritik mot att Uefa vill att två av de fyra nya CL-platserna ska gå till de två högst rankade klubbarna – de senaste fem åren – som inte är direktkvalificerade till turneringen. Det blir en sorts livlina för storklubbarna.

Själen i europeisk fotboll

Succélaget Eintracht Frankfurts vd Axel Hellman – den tyska klubben är i final i Europa League – säger till nyhetsbyrån AP att Uefa på detta vis kan vara på väg bygga ”sitt eget monster”. En mer stängd turnering, som i praktiken kan liknas vid det åtminstone för tillfället skrotade utbrytarprojektet Super League.

– Om tillträde till Champions League inte handlar om sportsliga meriter så börjar man ju gå i den riktningen. Själen i europeisk fotboll är att det är sportslig framgång på en nivå som ger åtkomst till nästa nivå, säger Claus Thomsen.

Niclas Carlnén vill inte stirra sig blind på enskilda delar. Formatet, tillträde till turneringen och fördelning av pengar måste hanteras som en enhet i förhandlingarna.

– Att skriva i sten att man accepterar det ena men inte det andra är för tidigt förrän man har diskuterat alla delar som en enhet. Det handlar om förhandlingar och kompromisser, säger han.

Enligt förslaget ska mästarspåret – kvalvägen för mästarlagen från de ligor som inte har direktplatser till Champions League – utökas från fyra till fem platser, vilket Carlnén ser som positivt.

Beslut i Wien?

– Men för mig har det också varit viktigt att även fördelningen av pengarna kommer med i diskussionen. Huvuddelen av pengarna går ju till Champions League, men det är viktigt att det finns en bra fördelning mellan de tre olika turneringarna och att det finns en bra solidaritetsersättning, säger Niclas Carlnén.

Både Carlnén och Claus Thomsen är medlemmar i kommittén för Uefas klubblagsturneringar, som lämnar formella förslag till förbundets exekutiva kommitté att fatta beslut om. På tisdagen sammanträder de båda kommittéerna i Wien.

– Det skulle vara naturligt att försöka fatta beslut om framtidens klubblagsturneringar i Wien. Jag tror att man siktar på det, säger Claus Thomsen.

Publisert: