Nye målvaktshjälten: "Försöker bara njuta"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-05-02

Erik Källgren gör dundersuccé i Växjömålet. Arkivbild.

Från avbytarbänken till slutspelets hetaste målvakt.

Erik Källgren, 24, har ersatt skadade stjärnan Viktor Fasth och kan bli hela Växjös guldhjälte.

– Jag försöker bara att njuta av det, säger den 24-årige genombrottsmannen vars lag är i 1–0-ledning inför den andra SM-finalen mot Rögle.

Källgren har gjort en vass säsong i Växjö men också sporrat veteranstjärnan Viktor Fasth, 38, till att lyfta till sin högsta nivå i karriären.

Så därför var det givet för Växjö att satsa på Fasth, utsedd till SHL:s bäste målvakt, när slutspelet drog i gång.

Men i början av den första semifinalen mot Örebro var olyckan framme och Fasth skadade sig. Källgren fick hoppa in – och början var väl ingen jättesuccé med två insläppta mål direkt.

– Det var tufft, inte den starten man vill ha. Man får försöka ta några djupa andetag och samla sig lite, nollställa. Sedan har jag känt mig inne i det, säger han om starten.

Efter olycksstarten har Erik Källgren, som gör sin första hela SHL-säsong, briljerat och vuxit ut till en jätte mellan stolparna med bara åtta insläppta mål på sex matcher.

"De litar på mig"

Han leder slutspelets målvaktsliga i kategorin insläppta mål per match, 1,27, och har en räddningsprocent på mäktiga 94,87.

Växjömålvakten om succén:

– I grunden känner jag att jag kan spela på en bra nivå. Nu har jag hittat en bra känsla i slutspelet och sedan tycker jag att vi har spelat väldigt bra defensivt. Det blev ingen panik från grabbarnas håll när jag fick hoppa in. De har spelat på exakt samma sätt som när Viktor spelade. De visade direkt att de litar på mig.

Vi står utanför hemmaarenan Vida arena i den sköna vårsolen – alla intervjuer görs utomhus eller per telefon under coronapandemin – och det är lätt att se på Erik Källgren att det är en idrottare i full harmoni.

Han är bättre än någonsin tidigare och hans Växjö kan på måndagskvällen vara halvvägs till ett tredje SM-guld. Även den andra finalen spelas i Växjö.

– Det är klart att det var otroligt skönt att vinna första matchen, men man försöker bara ta det match för match. Kanske ett tråkigt svar, men man vill inte tänka för långt fram. Det var jäkligt jämnt och tajt i går och det är väl så den här matchserien kommer att se ut hela vägen, säger han.

"Hoppas han blir frisk"

Under slutspelet mörkar klubbarna allt som handlar om skador och någon information om Viktor Fasths status finns inte. Fasth var på plats som åskådare i första finalen och rörde sig till synes obehindrat.

TT: Hur ser du på ditt läge när/om Fasth kommer tillbaka?

– Jag hoppas verkligen han blir frisk och kommer tillbaka. Vi vill ha alla spelare med. Jag kommer bara att försöka göra det jag har gjort hittills och sedan är det Sam (Hallam, tränaren) som får ta ut laget. Spelar jag så spelar jag, annars kommer jag att stötta och pusha laget som jag gjorde i kvartsfinalerna, säger han.

SM-finalserien med Växjö kan bli det sista Källgren gör i klubben. För en tid sedan uppgav Expressen att han flyttar till Frölunda efter säsongen.

– Det är den tiden när det ryktas hit och dit. Jag har inga kommentarer på det egentligen. Oavsett vad som händer nästa säsong så är det inte något jag tänker på nu. Det är en extremt stängd slutspelsbubbla just nu, säger han.