Sveriges uppmaning: Gör om Tour de Ski

TT

Publicerad 2020-12-01

Längdchefen Daniel Fåhraeus. Arkivbild.

Den svenska längdchefens önskan: Gör om Tour de Ski.

Daniel Fåhraeus vill minska resandet.

– Förhoppningsvis tar sig Fis en rejäl funderare, säger han.

Johannes Høsflot Klæbo står över alla världscuptävlingar fram till nyår. Emil Iversen har beslutat sig för samma sak – plus att inte åka Tour de Ski.

Allt på grund av den rådande pandemin.

Efter de norska stjärnornas avhopp vill nu den svenska längdchefen Daniel Fåhraeus att det internationella skidförbundet, Fis, ser över resandet under säsongen, bland annat för Tour de Ski som inleds på nyårsdagen.

Minska smittspridningen

– Förhoppningsvis tar sig Fis en rejäl funderare för att minimera resandet och minska risken för smittspridning. Jag hoppas verkligen att en diskussion förs och att den görs så tydligt som möjligt, säger han till SVT.

Efter världscuppremiären i Ruka, Finland, är Fåhraeus även inne på att resandet generellt bör ses över och säger till SVT att det är en viktig fråga för Sveriges landslag inför nästa tävlingshelg i schweiziska Davos den 12-13 december.

– Det norska beslutet gör ju saken ännu mer intressant. Att gå ytterligare ett varv och resonera. Egentligen blir det lite som att börja om från början. Jag tror det blir så mellan varje tävling. Hur ser orten ut? Hur ser det ut med smittspridning där? Hur ser resan ut? Hur tänker arrangören?

Svenskar till Davos?

Och det är just riskerna som talar emot svenskt deltagande i Schweiz.

– Vi behöver verkligen gå igenom alla tänkbara scenarion. Om vi känner oss trygga med det så kommer vi att åka, men om vi inte känner oss trygga med det så kan det bli ett beslut att vi inte åker, säger Daniel Fåhraeus.