1 000:e målet bakom storseger

Stockholm. Det 1 000:e målet gav arbetsro.

Då kunde Sverige springa ifrån till storseger.

Det blev 4-0 i VM-kvalet borta mot Nordirland efter att Kosovare Asllani blivit historisk från straffpunkten.

Inför VM-kvalmatchen mot Nordirland stod Sverige på tre segrar efter tre matcher - och 999 gjorda mål genom tiderna.

Det krävdes minst ett 1 000:e för att hänga på Skottland - som tidigare på lördagskvällen besegrade Polen med 2-0 - i kampen om gruppsegern.

Det dröjde inte länge innan Kosovare Asllani gjordes ned i straffområdet. Hon tog själv hand om straffen och i den åttonde matchminuten låg bollen i mål för första gången.

"Bara att gratulera"

Pia Sundhage kände inte till att Asllani därmed blev historisk.

– Det visste jag inte och det vet jag inte om hon visste heller. Men det är väl bara att gratulera det svenska damlandslaget, sade förbundskaptenen.

TT: Var det uppgjort att Asllani skulle slå en eventuell straff?

– Nej. Det bestämmer spelarna själva.

Tio minuter senare fick anfallspartnern Lotta Schelin gott om tid att placera in 2-0.

– Framför allt har vi fart i spelet. Om vi hade varit mer precisa i våra passningar och löpningar hade vi gjort fler mål, sade Pia Sundhage.

Tappade efter paus

Blågult tappade i spelstyrka i andra halvlek på det tunga underlaget i regnet på Shamrock Park i Portadown. Mot slutet av matchen gav Sveriges högre kapacitet ändå utdelning. Emma Lundh och Lina Nilsson gjorde sina första landslagsmål - i femte respektive 50:e landskampen - när de spädde på till 3-0 och 4-0 i slutminuterna.

– Överlag gör vi en gedigen insats på en dålig fotbollsplan. Det här ger självförtroende. Våra allsvenska spelare har inte börjat spela matcher än. Det kommer bara att bli bättre och bättre, sade Pia Sundhage inför fortsättningen av kvalet.

Skottland leder gruppen med full pott efter fem matcher. Sverige har inte heller tappat poäng, fyra matcher in i kvalet till VM i Kanada 2015.

TT

Publisert: