Medaljdrömmen krossad för Sverige

TT-SPORT

Handboll. Sverige spelade riktigt bra mot Frankrike - men det räckte inte.

Det blev förlust med 19-21 och Sverige är borta från medaljstriden i handbolls-EM på hemmaplan.

– Man drömde om semifinal på hemmaplan och nu är det krossat, säger Isabelle Gulldén.

Det var mästerskapet när Sverige skulle lyckas. Flera nyckelspelare på toppen av sina karriärer, med hemmaplan och publiken i ryggen var allt upplagt för svensk medalj. Men det kommer att sluta med ett mindre fiasko.

En match, mot Tyskland, återstår i mellanrundan men med bara en vunnen match på fem försök kan Sverige inte längre få ihop tillräckligt med poäng för att nå semifinal. Vid seger kan Sverige få spela om femteplatsen i EM, vilket kan få betydelsen för seedningen i det kommande VM-kvalet.

– Man är besviken att vi inte nådde hela vägen men på något sätt känns det inte som om vi har spelat riktigt dåligt heller. Man hoppas hela tiden att man kan nå en högre plats och än kan vi fortfarande kämpa om högre platser. Skulle man säga innan att vi hade kommit femma, när man ser en femte-sjätteplats så är det också bra, säger Gulldén.

Mardrömsstart

Sverige fick en riktig mardrömsstart på matchen mot Frankrike. Efter fem minuter tog Henrik Signell sin första timeout. Då stod det 4-0 till Frankrike efter många svenska missar och tekniska fel.

Sverige lyckades tack vare ett uppoffrande samspelt försvarsspel slita sig näst intill ikapp. Ställningen i paus var 10-12. Den andra halvleken blev jämn och tät, även om Frankrike var i förarsätet hela vägen. Med en och en halv minut kvar satte Frankrikes lagkapten Siraba Dembélé avgörande 21-19.

– Vi fajtas verkligen hela matchen och hänger med. Fast de tar ledningen med fem mål så slutar vi inte. Det är gott go, liksom, säger svenska lagkaptenen Sabina Jacobsen.

– Vi står bra bakåt och är jävligt kompakta. Men vi får inga lätta kontringsmål. Vi spelar dåligt sex mot fem. Vi gör 19 mål, det räcker inte.

Efterlyser mer taktik

Försvarsspelet fungerade, som ofta tidigare under EM, bra men Jacobsen efterlyser bättre förberedelser i offensiven.

– Vi kanske skulle vara lite mer kloka, lite mer taktiskt förberedda på vad de gör i försvaret. Ibland räcker det inte att fajtas när man möter så bra lag. Man måste också vara taktiskt klok. Det har vi kanske inte varit tillräckligt.

– Fajten och glöden är där. Men perioder när vi spelar sex mot fem måste vi utnyttja. Dem kan vi inte spela lika, eller förlora. Jag vet inte om det behövs mer video eller taktik, säger Jacobsen.

Sverige har kvar att möta Tyskland på onsdag och sedan en eventuell match om femteplatsen.

– Vi måste göra allt för att komma femma eller sexa. Framförallt för en VM-kvallottning och sedan för att ändå visa att vi kan komma där uppe och att vi har där uppe att göra, säger Isabelle Gulldén.

TT