Norge försvarade EM-guldet i handboll

TT-SPORT

Handboll. Norge sitter säkert på handbollstronen.

Det blev en svängig, jämn och spännande EM-final - men Norge knäckte till slut Nederländerna med 30-29.

– Vi har lite tur, men vi har också vinnarskallar som vi tar fram när vi behöver, säger Nora Mørk.

Högernian Mørk blev finalens stora vinnare, satte tolv mål och utsågs till matchens bästa spelare.

– Det var en del straffar förstås, men de satt ju så då blir det en del mål, säger hon.

Handbolls-EM spelades som bekant i Sverige, men det var så många norrmän på plats i Scandinavium i Göteborg att det var som om den svensk-norska unionen aldrig hade upplösts 1905. De utgjorde en överväldigande majoritet av de 11 037 personerna som såg finalen på plats och klädda i rött, vitt och blått och försedda med uppblåsbara klappinnar, flaggor och trummor skapade de stämning som påminde mer om 17 maj än 18 december.

Det hindrade inte Nederländerna från att, som vanligt, sätta högsta fart från början. Tack vare den ständiga pressen och en sedvanligt framträdande Tess Wester i mål kunde Nederländerna efter 20 minuter i den första halvleken gå ifrån till en fyramålsledning, 13-9.

Första EM-finalen

Norge bytte ut Sije Solberg, som storspelade i semifinalen, mot Kari Aalvik Grimsbø i mål och fick bättre stopp på de nederländska avsluten. Sakta åts avståndet upp, och ställningen i halvtid var helt jämn, 15-15.

Norge har varit i final i tio av tolv spelade Europamästerskap. För Nederländerna var det här den första. Kanske var det rutinen, kanske något helt annat men efter pausen började det mesta studsa Norges väg. En kvart in på den andra halvleken hade likaläget blivit till norsk femmålsledning, 26-21.

– Det var en tuff final att spela. Det svängde mycket men när vi sticker ifrån med fem mål så kände jag att vi fick lite självförtroende, säger Mørk.

Norge och Nederländerna möttes både i VM-finalen i Danmark för ett år sedan och i bronsmatchen i OS i Rio de Janeiro i somras. Båda de gångerna slutade det med klara norska segrar. Den här gången blev det betydligt jämnare men inte heller nu kunde uppstickaren rubba på handbollskolossen Norge.

Ingen OS-revansch

Nederländerna åt sig nästan i kapp och hade chansen vid ställningen 29-30 chansen att kvittera med fyra sekunder kvar. Då begick Danick Snelder ett tekniskt fel och tiden rann ut.

Norge säkrade sin 26:e mästerskapsmedalj, sitt sjunde EM-guld och tolfte guld totalt. Nederländerna fick nöja sig med ett andra silver.

– Det känns förstås helt fantastiskt just nu. Det blir ju inte någon OS-revansch, det kan vi få först i nästa OS. Men att få avsluta 2016 så här, det kunde inte vara bättre, säger Stine Oftedal.

Nederländernas kantspelare Angela Malestein var besviken, men stolt efteråt.

– Jag är stolt över laget. Förra året visste inte någon någonting om oss, men nu är vi med i världstoppen. Vi kommer att fortsätta att jobba hårt. Vår chans kommer komma, vi är alla fortfarande unga och vi kommer att kämpa till slutet, säger hon.

TT