Frälsaren Öberg ökar intresset

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidskytte. Tre veckor till jul - men en frälsare är redan född.

Hanna Öbergs genombrott var precis vad svensk skidskytte och världscupsarrangörerna i Östersund behövde.

Nya framgångar i spåren, och rejält med publik på läktaren. Skidskyttesverige önskar sig en tidig julklapp för att öka chanserna att få behålla sin årliga säsongsöppning av världscupen.

Hanna Öberg slog igenom för den breda publiken tack vare en fin mixedstafett och en åttondeplats i 15-kilometersloppet i onsdags.

Hennes succé har också synts på biljettförsäljningen. Damtävlingarna har lockat mer än herrloppen och inför helgen är siffrorna bättre än på många år.

– Det har varit kul att ha stödet från hemmaplan. Sen kan jag ju banorna bra, så vi hoppas att det blir en fortsättning här, säger Öberg.

Över en natt har hon blivit affischnamn för sporten och under fredagen var hon ute på staden tillsammans med övriga eliten för att öka intresset inför helgen.

För publik behövs.

Publiken har svikit

Arrangemangen i Östersund har varit omtyckta. Men publiken har svikit de senaste åren, vilket fått internationella förbundet IBU att titta på alternativa arrangörer. Exempelvis har Nove Mesto i Tjeckien med sitt VM visat att det finns ett stort intresse för sporten.

– Det är många andra som söker och de har visat enorma publiksiffror, säger Olle Dahlin, ordförande i Svenska skidskytteförbundet.

Nästa år blir det världscuppremiär i Östersund igen och året efter VM. Men hur det ser ut med världcuparrangemang från VM-året och framåt återstår att se. I februari kommer möten att hållas för att reda ut frågan.

– Kanske får vi arrangera vartannat år, eller alla. Att vi inte skulle få nåt år alls⦠så pessimistiska kan vi inte vara, säger Dahlin.

Därmed var Hanna Öbergs genombrott inte viktigt bara för henne själv. Ett starkt affischnamn kan redan denna helg göra att fler kommer till tävlingarna i Östersund.

– Det kommer hjälpa till med intresset, vi har riktigt bra saker på gång. Det känns bra både inför OS 2018 och VM på hemmaplan 2019, säger Dahlin.

"Mest vila"

Öberg är mer försiktig i sina förhoppningar.

– Långsiktiga målen är OS och VM på hemmaplan. Hur denna säsong blir är svår att säga efter ett lopp. Det var trots allt speciella förhållanden och många hade problem på vallen.

Nu väntar sprint för damerna och jaktstart på söndag. Just dessa distanser var det som Hanna Öberg vann under JVM i rumänska Cheile Gradistei i våras.

– Men egentligen tycker jag inte det är så stor skillnad på distanserna. Helst vill jag ha fyra skjutningar eftersom jag är snabb där. Distansloppet sitter lite i benen men det ska gå över. I skyttet har jag en bra känsla så det har varit mest vila inför helgen, säger Öberg.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM