Tyskland med fokus på försvaret

Publicerad 2016-06-11

Fotboll. Hur har försvarsproblemen påverkat Tyskland?

Ett första svar kommer när de regerande världsmästarna ställs mot Ukraina i fotbolls-EM på söndagen.

– Vi har jobbat hårt på träning och alla vet vad de ska göra, säger assisterande förbundskaptenen Thomas Schneider.

Tyskland kommer till spel utan mittbacksklippan Mats Hummels som fortfarande återhämtar sig från en muskelskada.

I stället var tanken att Antonio Rüdiger skulle ersätta, men hans EM tog slut innan det hann börja med en allvarlig knäskada.

Dessutom saknas defensive mittfältaren Bastian Schweinsteiger också i öppningsmatchen.

Benedikt Höwedes och Jerome Boateng väntas bilda mittbackspar, men bägge har haft långa skadeperioder i slutet av säsongen och är matchotränade.

"Hittat lösningar"

Assisterande förbundskaptenen Thomas Schneider sade sig vid en pressträff vara lugn trots alla problem.

– I de senaste matcherna har vi fokuserat mycket på det defensiva spelet och vi har hittat några lösningar, exempelvis hur vi ska agera vid fasta situationer, sade han.

Ukraina ska i normala fall ha svårt att röra Tyskland, men snabba yttrarna Andrij Jarmolenko och Jevhen Konopljanka kan ställa till med en del oreda.

Tyskland ställs också inför att bryta ned ett ramstarkt ukrainskt försvar.

Brukar börja bra

Tyskarna kan dock luta sig mot statistiken och har aldrig förlorat en EM-premiär. Joakim Löws lag jagar den fjärde EM-titeln och den första sedan 1996.

– Den första matchen är extremt viktig och lägger grunden för hur resten av turneringen kommer att se ut, säger mittfältaren Julian Draxler.

Ukraina höll nollan sex gånger på tio matcher i EM-kvalet och förbundskaptenen Mychajlo Fomenko har lyckats skapa nya förhoppningar efter misslyckandet på hemmaplan 2012. Då vann Ukraina visserligen över Sverige i premiären, men förlorade sedan både mot England och Frankrike och rasade ur redan i gruppspelet.

TT-Reuters