Tina Thörner sextrakasserad

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Rallysporten skakas av en sexskandal. Volkswagens sportchef Kris Nissen anklagas för att ha sextrakasserat flera kvinnor aktiva inom sporten, däribland den svenska kartläsaren Tina Thörner.

– Inga pengar i världen kan få mig att arbeta med honom igen, säger Thörner.

Thörner började sitt samarbete med Volkswagen 2005, men tiden i Volkswagen blev bara ettårig. Först nu går Thörner ut offentligt med orsaken: att hon absolut inte ville ha något att göra med stallets danske chef Kris Nissen.

– En gång frågade han mig om jag ville ta honom mellan benen för att få känna på en riktig karl. Han har en väldigt annorlunda syn på kvinnor, säger Thörner till TT.

Efter en händelse i november 2010, där Nissen ska ha tafsat på en kvinna i en hotellbar, inledde Volkswagen en intern utredning av Nissens förehavanden. Och utredningen visar att sportchefen har trakasserat kvinnor i flera år.

Den tyska rallyföraren Jutta Kleinschmidts uttalanden i det tyska nyhetsmagasinet Focus bekräftar Thörners bild av Nissen som en man med dålig kvinnosyn:

– Han förde ett skräckregemente. Flera gånger har jag sett hur illa han har betett sig mot sin personal och alldeles särskilt mot kvinnor.

När Thörner i par med den sydafrikanske föraren Giniel de Villiers blev tvåa i Dakarrallyt 2006, fick hon höra att hon egentligen bara skulle vara glad att sitta med i en följebil till spanjoren Carlos Sainz.

– Till slut var det så illa att jag inte ens ville vinna, för då skulle han få äran. Och då sade jag upp mig.

Thörner tror att fler kvinnor, likt hon själv, har blivit utsatta för Nissens hållit tyst för att inte ska skada sina framtidsutsikter inom sporten.

– Det är många som har känt sig tvingade att bita i tungan, men nu vågar nog flera tala ut.

Stefan Moser, kommunikationsansvarig i Volkswagenstallet, meddelar att Nissen blir kvar på årets Dakarrally i Buenos Aires, men att han kallas hem om härvan växer.

Nissen har enligt Focus valt att inte kommentera anklagelserna.

TT

Publicerad: