Andersson imponerade mot Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Kolding. 29-29 mot Danmark var ett tungt styrkebesked av Sverige inför hemma-VM.

Allra mest imponerade målvakten Mattias Andersson - som säkrade sin VM-plats.

Grosswallstads Mattias Andersson debuterade i handbollslandslaget redan 1998 och var med och vann såväl OS-silver 2000 och EM-guld 2002.

Ändå har 32-åringen från Malmö aldrig var given i blågult.

Men efter uppvisningen mot Danmark, EM-guldmedaljörer så sent som 2008, i fyrnationsturneringen i Kolding kan Andersson känna sig säker på att bli en av två målvakter som skrivs in i VM-truppen. Den andra platsen står mellan Dan Beutler och Johan Sjöstrand.

Tretton räddningar

Mattias Andersson bokfördes för tretton räddningar, växte ut till ett spöke för de danska skyttarna och var den stora orsaken till att Sverige kunde gå till halvtidsledning med 15-12 efter att som mest ha lett med fem bollar.

I andra halvlek ersatte Dan Beutler, men han gjorde inte enda räddning på elva minuter och Andersson kom in igen. Då hade hemmanationen vänt till ledning med 23-21.

Larholm bäst igen

Raset ska inte bara Beutler lastas för. Försvaret var ihåligt och linjespelet fungerade inte alls.

Förutom Mattias Andersson i målet kan Sverige också glädjas åt att anfallsspelet, framför allt i första halvlek, var klasser bättre än tidigare under VM-uppladdningen. Precis som mot Tunisien var Jonas Larholm effektivast och logiskt nog fick även han sätta målet som betydde 29-29.

Framåt startade Sverige matchen med Jonas Källman, Jonas Larholm, Dalibor Doder, Mattias Gustafsson, Kim Andersson, Niclas Ekberg - ska vi gissa att det blir startsexan även i VM-premiären mot Chile på torsdag?

På söndagen möter Sverige Brasilien i den sista matchen inför VM.

TT:s utsände

Publicerad: