"Hoppas 'Ibra' fortfarande är en fantastisk spelare"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-02-09

Zlatan tillbaka – med i Milans trupp mot Torino

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Några dagar i full träning med Milan räckte.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i en matchtrupp för första gången sedan ligaguldet togs i maj.

Nu kan det bli comeback hemma på San Siro fredag kväll.

– Jag hoppas att ”Ibra” fortfarande är en fantastisk spelare, säger Pioli.

Milantränaren höll under torsdagseftermiddagen en presskonferens på träningsanläggningen Milanello.

Där välkomnade han Ibrahimovic tillbaka.

– Hans roll har alltid varit en stor motivatör, men också en fantastisk fotbollsspelare och jag hoppas att han fortfarande kan vara båda. Han är redo att fortsätta hos oss och kommer att vara med oss i morgon (fredag) och det är viktigt, säger Pioli.

Om Ibrahimovic får speltid mot Torino slår han Alessandro Costacurtas klubbrekord som äldste utespelare i Serie A. Costacurta var 41 år och 25 dagar när han spelade sin sista match för Milan 2007.

Zlatan fyllde 41 redan den 3 oktober förra året.

På sitt officiella Twitterkonto lade han i tisdags ut bilder från träningen på Milanello. Bilderna visade hur 41-åringen fullt ut sprang, sköt och deltog i olika träningsmoment. Det var hans första kollektiva träning sedan korsbandsoperationen i maj.

Två dagar senare tog Pioli med Ibrahimovic i truppen för första gången sedan Serie A-guldet säkrades förra säsongen.

Spelade utan korsband

Det ingen visste sent i våras var att Ibrahimovic – åtta mål och tre målgivande passningar på 23 matcher förra säsongen – länge hade spelat med smärtor och utan korsband. Flera gånger tvingades han tömma knäet på vätskor.

Milan är inne i en mindre kris efter tre raka förluster i Serie A och står bara på en seger på de åtta senaste matcherna, samtliga tävlingar inkluderade. Den regerande mästarklubben har rasat ned till sjätte plats i ligan, men det är jämnt i toppen bakom ledande Napoli och en Champions League-plats till hösten finns inom räckhåll.

I en videointervju på Milans hemsida kommenterar Ibrahimovic situationen.

– Jag kallar stunder som de här för ”perioder”, när det går emot. Men vi måste hitta tillbaka till vår form så fort som möjligt. Vi har inte lyckats med det än, men det återstår många matcher och vi kommer att göra det.

– Det är en svår säsong med ett VM-uppehåll och jag har inte sett många av de stora lagen i toppform. Atmosfären är på topp, men det är ingen som är nöjd med lagets form. Tvärtom jobbar vi hårt för att hitta tillbaka.

”Har varit tufft”

Han säger också att det har varit en jobbig tid att inte kunna spela.

– Jag har inte varit tillgängligt för laget på länge och det har varit en besvikelse. Som spelare vill du alltid vara nära laget och involverad för att kunna hjälpa till på och utanför planen.

– Tyvärr har jag under sex-sju månader inte kunnat spela på grund av operationen. Det har varit tufft. Både när det går bra och under jobbiga perioder vill du vara med eftersom du är en i laget.

Stefano Pioli valde i förra veckan att inte ta med Ibrahimovic i vårens trupp till Champions League.

– Jag ångrar inte Champions League-listan och det gör inte han (Ibrahimovic) heller. Garantin för att han kan spela är för begränsad just nu, säger Pioli.

Milan inleder åttondelsfinalspelet i nästa vecka, mot Tottenham.

Ibrahimovic behöver matchas i gång försiktigt. Italienska medier utesluter inte att han kan få göra ett kortare inhopp redan mot Torino.

EM-kval 24 mars

Landslagets förbundskapten Janne Andersson har upprepade gånger sagt att en Ibrahimovic i matchform fortfarande är aktuell för landslaget.

Den 24 mars inleder Sverige EM-kvalet mot Belgien och tre dagar senare väntar Azerbajdzjan. Båda matcherna spelas på Friends arena.

Andersson tar ut EM-kvaltruppen den 15 mars.