Ingen direkt Hareide-effekt – MFF föll i EL

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-09-08

Norrmannen Åge Hareide pausade sin pensionering och återvände till krisande Malmö FF för att gjuta mod i en stukad spelartrupp.

Förvandlingar sker dock sällan över en natt. Portugisiska Braga var det klart bättre laget i Europa League-premiären och vann med 2–0 på stadion i Malmö.

– Lite surt. Det är ett bra fotbollslag vi möter, otroligt skickliga. Ett hörnmål och en straff. Med lite tur kanske vi går härifrån med en pinne, men på det stora hela är de mycket bättre, säger anfallaren Ola Toivonen till Viaplay.

När det i tisdags blev klart att Åge Hareide, som egentligen pensionerade sig förra sommaren, återvänder som Malmö FF-tränare säsongen ut sågs det i supporterled nästan som konungens återkomst.

Inte undra på. Med ett SM-guld och två raka Champions League-gruppspel (2014 och 2015) under sina två år i Skåne är den 68-årige norrmannen en legendar i klubben.

Lewicki startade

Startsträckan var i praktiken lika med noll – på torsdagskvällen väntade Europa League-premiär hemma mot Braga.

Ett möte med spelarrådet och en träning på onsdagen – det var i princip de förberedelser som Hareide fick. Kortsiktigt är hans uppdrag att gjuta mod och hopp i en stukad spelartrupp. MFF har tagit fyra poäng på de fem senaste allsvenska matcherna och har dalat till en sjundeplats i tabellen.

– Även om han är till åren kommer han in med en otrolig energi och en väldig tro som han skapar i gruppen, säger Toivonen.

Av den första halvleken att döma hemma mot Braga är det ingen förvandling som sker över en natt.

I EL-kvartsfinal i våras

När MFF slapp stora namn som Manchester United, Roma och Arsenal från den första seedningspotten beskrevs det som en drömgrupp, men Braga är ingen duvunge på den europeiska scenen.

Laget från norra Portugal har visserligen aldrig blivit inhemsk mästare, men Braga nådde kvartsfinal i Europa League i våras och för elva år sedan var laget i final i turneringen.

Braga var också det klart bättre laget under den första halvleken och efter en halvtimme tystades de dryga 13 700 åskådarna på läktarna. Då kunde mittbacken Bruno Rodrigues styra in ledningsmålet vid den bortre stolpen på en vänsterhörna. Några minuter innan dess hade bortalaget dessutom haft en boll i ribban och strax efter målet svarade MFF-målvakten Ismael Diawara för en lysande räddning.

Direkt i andra halvlek bytte Hareide in Ola Toivonen och Sergio Peña. Drygt 80 sekunder senare hade Braga inne ytterligare en boll bakom Diawara, men målet dömdes bort för offside efter en videogranskning.

Straffmål efter VAR-bedömning

Med drygt 20 minuter kvar skulle dock Malmö inte ha VAR-bedömningen på sin sida. Den spontana reaktionen var att Nuno Sequeira filmade i straffområdet, men tv-bilderna visade på en kontakt mellan den glidtacklande inhopparen Peña och Bragaspelaren.

Straffen satte Ricardo Horta säkert i mål och ett 0–2-underläge var en uppförsbacke som var allt för tung för MFF-spelarna.

– Jag tycker att vi kommer ut i andra halvlek med en tro på att vi kan göra någonting, sedan får vi straffen emot oss och då är det godnatt, säger Ola Toivonen till Viaplay.

Närmast väntar IFK Norrköping i allsvenskan hemma på söndag. Nästa match i Europa League är redan på torsdag nästa vecka – då väntar belgiska Union Saint-Gilloise på bortaplan.