TT-Sport

Maskeringsförbud uddlöst utan lag

TT-SPORT

Göteborg. IFK Göteborg blir inom kort det första laget i fotbollsallsvenskan som inför maskeringsförbud på sina hemmamatcher. Bra men uddlöst, enligt regeringens tidigare samordnare Björn Eriksson.

Frågan utreds just nu på uppdrag av regeringen men utredningen har inte kommit till skott ännu. IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly hade gärna sett att lagstiftning om maskeringsförbud funnits på plats redan. Men i väntan på det ville klubben ändå agera på egen hand.

– Vi kände att vi måste ta initiativet och visa handlingskraft. Vi kan inte vänta längre, vi vill åstadkomma något bra på våra läktare med kärleken till fotbollen i fokus, säger han till TT. -Vi måste gå från ord till handling. Jag blir lite förvånad att det har fått ett så stort genomslag, när det här borde vara en självklarhet.

Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, välkomnar beslutet. Men han påpekar också att det i praktiken är en uddlös aktion.

– Det är bra att det tas sådana initiativ. Det är ett opinionspåverkande viktigt och värdefullt initiativ, men det löser inte frågan om inte lagstiftarna, regering och riksdag, följer efter. Ska det bita ordentligt, då måste det vara lagstadgat, säger han till TT.

Förbudet, som klubben fattade beslut om redan i vintras, kommer att gälla från och med hemmamatchen mot Malmö FF på måndag i nästa vecka.

Rent praktiskt, konstaterar Kurzwelly, kan det bli svårt att stoppa någon som drar fram en mask av något slag ur fickan under matchen mot Malmö FF på måndag. Men signalen från IFK Göteborg måste ändå vara tydlig.

– Det är kanske svårt för oss att slita av masken med hjälp av ordningsvakter, publikvärdar eller polis, men vi får försöka identifiera dem som inte accepterar våra regler. Sedan får vi se till att de som inte gör det, att det blir någon påföljd som till exempel avstängning.

IFK Göteborg har också köpt in en mobil kamerautrustning, som ska underlätta för klubben att identifiera dem som missköter sig.

– Man gömmer sig bakom idrotten för att kunna uppföra sig på ett korkat sätt. Det är folk som saknar empati och respekt för andra.

I Stockholm gäller redan från årsskiftet maskeringsförbud på arenor. Men beslutet har funnits i många år i Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser. Men så länge det inte finns en lag mot maskering kan ordningsvakter och polis inte stoppa dem som maskerar sig. Regeringens utredning om maskeringsförbud ska vara klar den 15 december och en lag kommer inte att kunna träda i kraft förrän tidigast under nästa fotbollssäsong.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport