Dagens namn: Simon, Simone

Skellefteå vann hockeyfesten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-11

Skellefteå. Skellefteå tar julledigt som serieledare efter seger med 5-2 i toppmötet hemma mot Färjestad.

Julavslutningen i Skellefteå Kraft Arena blev en blixtrande hockeyfest mellan två lag som alltid ger allt när de möts.

Den här lördagsuppgörelsen var något alldeles extra.

Av två mycket bra lag var Skellefteå det mest effektiva. Det var skillnaden.

Matchen spelades i ett rasande tempo, med heta känslor och tuffa närkamper över hela banan i 60 minuter.

Skellefteå tog ledningen i numerärt överläge i den första perioden. Med sina båda ordinarie målvakter skadade och ur spel har Färjestad tvingats att plocka hem 20-årige tredjevalet Andro Michel från Bofors. Han skötte sig bra, men varken han eller någon annan Färjestadspelare såg pucken som efter 12.52 hamnat fri bakom honom efter Skellefteåbacken David Rundblads skott. Men Skellefteås Mikko Lehtonen såg, smög upp bakom Michel och rakade in 1-0.

2-0 var vackert. Efter en slalomåkning kunde David Rundblad en bit in i den andra perioden frispela Fredrik Warg som elegant rundade Michel i Färjestadsmålet.

Hemma bra men borta bäst är vad som gäller för Färjestad, som vunnit 9 av sina 13 bortamatcher. Och värmlänningarna kom snabbt tillbaka när Marcus Paulsson på en spelvändning ordnade 2-1.

Med sitt 15:e mål för säsongen, det andra för kvällen, utökade så Mikko Lehtonen hemmaledningen med ett skott från blå linjen efter 10.37 i mittenperioden. En stund senare kunde det ha blivit ytterligare ett Skellefteåmål när Erik Forssell prickade ribban.

Färjestad hade fyra ordinarie backar borta i toppmötet i Skellefteå men spelade ändå ett tätt och aggressivt försvarsspel. Framåt var främst centern Mikael Johansson alldeles lysande.

Den tredje perioden inleddes med ett resultatlöst spel fem mot tre för Färjestad.

I stället kunde Skellefteå efter 2.55 avgöra matchen när hemmabacken Adam Larsson slog in 4-1 på en målvaktsretur.

Mikael Johanssons reducering till 4-2 efter 6.07 och en intensiv slutforcering från Färjestads sida kunde inte ändra på den saken.