Sjöström: "Det känns helt sjukt"

TT-SPORT

Simning. Det mest intensiva året ledde till den bästa säsongen i karriären.

Då väljer Sarah Sjöström att sätta punkt med att slå rekord i antalet mästerskapsstarter.

– Det känns helt sjukt att jag fortfarande har ett mästerskap kvar, säger världsstjärnan inför kortbane-EM i Köpenhamn.

Det har gått en vecka sedan Sarah Sjöström, 24, tilldelades Bragdguldet och gjorde Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson sällskap i den exklusiva skara som har fått utmärkelsen två gånger.

– Det betyder jättemycket såklart att få sina prestationer uppmärksammade. Speciellt efter ett sådant här år jag har haft, säger Sjöström med ett leende när det svenska simlandslaget möter pressen på ett hotell i Köpenhamn.

"Kände mig redo"

Tre VM-guld, ett silver och två världsrekord på VM i långbana i Budapest i somras lade grunden för Bragdguldet. Därutöver satte Sjöström fyra världsrekord i kortbana och tog hem slutsegern i världscupen.

– Jag har aldrig tävlat så här mycket som jag har gjort i år, säger hon.

Det var första gången som Sjöström satsade helhjärtat på att vinna världscupen.

– I år kände jag mig redo för att tävla så mycket. Under vissa perioder finns det annat man måste fokusera på och kanske lägga in träningsbiten. För man hinner inte riktigt träna ordentligt under en sådan tävlingssäsong med tidsskillnader och annat. Jag har egentligen inte fått någon grundträningsperiod sedan maj i år. Jag har bara försökt bibehålla det jag har - försöka hålla i formen så länge som möjligt.

TT: Kan du plocka ut två höjdpunkter under året?

– Oj! Det är svårt att plocka ut höjdpunkter för allt har varit så bra hela tiden. Men en av höjdpunkterna är just att jag har hållit en så hög nivå under hela året. Den andra höjdpunkten är att jag blev första kvinna någonsin under 52 sekunder på 100 meter fjärilsim. Det är riktigt häftigt.

Firar jul i Sydafrika

När säsongen lider mot sitt slut väljer Sjöström att göra sitt mest hektiska mästerskap i karriären. Torsdag till söndag i Royal Arena i Köpenhamn ska 24-åringen tävla om medaljerna på sex individuella distanser i kortbane-EM - 50, 100 och 200 meter frisim, 50 och 100 meter fjärilsim samt 100 meter medley.

– Jag ställer upp på fler distanser än jag någonsin gjort på ett mästerskap förut. Det ska bli spännande att se hur jag ska klara av det. Tanken var att ställa upp på alla distanser som jag har medaljchans på. Om det sedan blir medalj på allt det vet jag inte, men målet är väl lite grand att plocka hem medalj på allting.

Direkt efter mästerskapet flyger hon till Sydafrika för semester och julfirande.

– Två veckors semester sedan är det dags att börja träna igen i början av januari. Men jag ser fram emot att få lite ledighet, säger 24-åringen med ett leende.

Köpenhamn, TT:s utsände