Holloway vinnare i återkomsten

TT-SPORT

Ishockey. Skarpskytten Oscar Möller stod för två mål, men det var Bud Holloways återkomst alla pratade om när Skellefteå besegrade Malmö med 3-0 för andra matchen i rad.

En efter en har guldhjältarna från 2013 och 2014 kommit tillbaka till Skellefteå.

– Vem hade kunnat tro att det skulle bli så? Med Bud får vi in en ny dimension i laget, säger Joakim Lindström, som assisterade till samtliga Skellefteås mål den här kvällen.

Efter en ovanligt svag serieinledning har laget nu börjat klättra i SHL-tabellen och passerade med sin seger Malmö på bättre målskillnad.

Först kom Jimmie Ericsson, sedan Oscar Möller och Joakim Lindström. Med Bud Holloways comeback är de kanske viktigaste pusselbitarna från guldsäsongerna tillbaka igen i Skellefteå. Hur långt det kommer att räcka den här gången återstår att se.

– Jag har saknat det här, har bara bra minnen härifrån och redan efter första bytet kändes det som vanligt igen, säger Bud Holloway.

Dubbla guld

Med Holloways återkomst i Skellefteå fick hemmapubliken den julklapp man väntat på i mer än två år. Kanadensarens förra sejour i laget var lysande och innehöll bland annat dubbla SM-guld, poängrekord och erövrande av Guldhjälmen som ligans bäste spelare säsongen 2012-2013.

Trots sina nio poäng på tolv matcher med CSKA Moskva i KHL fick Holloway sparken för en månad sedan. Han var därför lite matchotränad i debutmatchen för Skellefteå men visade snabbt att det fruktade skottet fortfarande finns där, även om han lämnade isen poänglös.

Den här gången bildade han kedja med Pär Lindholm och sin landsman Andrew Calof.

– Kul med Andrew - att kunna prata med någon på sitt eget språk. Men det funkade bra med Pär också tills han försvann. Vi gjorde många bra byten och kommer säkert att bli ännu bättre när vi får spela mer ihop. Otur med Pär, vi hade bra tryck då, säger Holloway och syftar på det matchstraff som tveksamt drabbade Pär Lindholm mitt i den andra perioden.

I kalabaliken framför Christopher Nihlstorp i Malmömålet ansåg domarna att Lindholm avsiktligt sparkat Malmömålvakten och skickade in Skellefteåspelaren i omklädningsrummet för gott.

Nihlstorp var bra men överglänstes ändå av Joni Ortio som höll nollan igen för Skellefteå.

Effektiv skytt

Hetast är ändå Oscar Möller. Han gör mål på vart fjärde skott, överlägset bäst i ligan, och nu var det dags igen, två gånger om.

På nio matcher efter skadeuppehållet har Möller gjort lika många mål, 1-0 kom när Joakim Lindström hittade honom med en bakåtpassning mitt i anfallszonen.

Efter att också ha fått ett mål bortdömt slog Möller till igen mitt i den tredje perioden när han prickade in 3-0 från ungefär samma ställe.

När Jimmie Ericsson kommer tillbaka efter sin skada och Bud Holloway fått flera matcher i kroppen blir Skellefteå ännu bättre.

– Bud blir otroligt värdefull. Han kan fixa målchanser på egen hand av ingenting, säger Joakim Lindström.

TT