Förstakedjan lyser - Nylander tvåmålsskytt

TT-SPORT

Ishockey. Mot Schweiz blev Joel Eriksson Ek matchvinnare med två mål.

I 3-1-segern mot Finland sköt Alexander Nylander två mål - för andra gången i turneringen.

Det är förstakedjan som ska göra det för Sverige i junior-VM.

Nylander var inblandad i alla tre målen då han också svarade för en passningspoäng.

Joel Eriksson Ek stod för en assist liksom Carl Grundström, ny i förstakedjan.

– Det fungerade bra, blev bättre och bättre under matchens gång. Det är två riktigt bra spelare jag spelar med och jag hoppas vi kan fortsätta så här i de matcher som kommer, sade Nylander som även gjorde två mål i premiären mot Danmark.

Juniorkronorna säkrade gruppsegern tack vare vinsten, vilket förutom en lättare kvartsfinal (förmodligen mot Slovakien eller Lettland) också innebär att Sverige slipper resa 55 mil till Toronto utan får stanna kvar i Montreal.

Lyckat byte

Förbundskaptenen Tomas Montén bytte in Grundström i förstakedjan i slutet av matchen mot Schweiz i stället för Filip Ahl, och fortsatte med den trion mot Finland.

Det blev ett lyckokast.

– Det är tre jättebra hockeyspelare som har alla ingredienser. Joel är spelskicklig och kan spela åt båda håll, Alex är också spelskicklig och en målskytt som han visade i dag och Calle är speedig och vinner många lösa puckar som gör att han skapar yta åt de andra, sade Montén.

Alla tre öser dessutom in poäng, totalt 17 hittills i turneringen.

Nylander är poängbäst med sju, fyra mål och tre assist.

– Han fick ju lite kritik att han var dålig i går (mot Schweiz), så han var väl lite arg i dag och ville visa att han är bättre, sade Montén om Nylander.

Vände matchen

Sverige vände 0-1-underläge till seger under andra halvan av matchen. Vändpunkten blev när svenskarna klarade spel i tre mot fem under 1.55 i mitten av andra perioden. Då klev bland annat målvakten Felix Sandström upp stort.

Lite senare sköt Lias Andersson kvitteringen sedan Nylander slagit en suverän och öppnande passning.

Sedan slog Nylander till två gånger om i tredje perioden.

Först sköt han 2-1 i krysset bakom finländske målvakten Veini Vehvilainen efter 1.24 efter ett snyggt anfall där hela kedjetrion var inblandad.

– Det var ett riktigt bra pass av Grundström till Joel och sedan så var det två mot en där han passade till mig. Det var bara att skjuta. Det var skönt att sätta den pucken, sade Nylander.

Med en minut kvar att spela gjorde han 3-1 i tom bur.

Och såg till att Sverige fick revansch för semifinalnederlaget i fjol mot Finland som nu är nära praktfiasko och kan missa slutspel.

– Det känns skönt så klart, man var riktigt revanschsugen, sade tvåmålsskytten.

Montreal, TT:s utsände