Brynäs tappade - men vann

TT-SPORT

Ishockey. Tappad seger hemma mot Karlskrona i matchen före uppehållet. Och nytt tapp - om än "bara" en poäng - när SHL startade om. Men Jacob Blomqvist såg det inte så:

– Nej, vi är nöjda över två poäng. Det är så jag resonerar - att det var starkt av oss att vända tillbaka och vinna två poäng, säger Brynäskaptenen efter 2-1 efter förlängning mot HV71 på annandagen.

Det var han som skickade in 1-0 efter bara 56 sekunder.

Publiken hade knappt satt sig när Brynäsbacken Lukas Kilström skickade ett backskott från blå rätt in i gröten framför HV71:s målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel.

I gröten fanns Jacob Blomqvist med en terrierinstinkt som få.

Han snodde åt sig pucken och lyfte med en backhand in målet som sånär räckte till en seger.

Styrde in

Men Gävlelaget har inte haft flytet med sig runt jul direkt.

Fyra dagar före julafton tappade man 3-1 till 3-5 mot Karlskrona efter en ofokuserad tredje period.

Mot HV71 styrde Kevin Stenlund in gästernas kvittering med bara två minuter och fjorton sekunder kvar till full tid.

– Vi sa att vi måste fokusera på defensiven och inte gå bort oss men det är klart att de måste skjuta från någonstans och ett skott från blå, vid sargen som tar på en kille och in⦠visst det är hockey. Det blir så ibland, konstaterar Jacob Blomqvist.

Men kalldusch vill han inte kalla den sena kvitteringen för:

– Nej absolut inte, för spelmässigt så såg det så bra ut. Jag tycker mer det kändes som att vi kommer trycka in tvåan istället för att de kommer göra det. Man blev ännu mer taggad, den här matchen skulle vi vinna bara.

Hittade krysset

Och när det väl blev förlängning kom avgörandet snabbt.

HV-forwarden Filip Sandberg satt redan på utvisningsbänken efter en hakning i slutet av tredje perioden och när forwardskollegan Oscar Sundh åkte ut för en hakning efter bara sju sekunder av förlängningen - så att Brynäs fick spela fem mot tre - kunde inte ens en storspelande Fredrik Pettersson-Wentzel stå emot längre.

Hårdskjutande Brynäsbacken Ryan Gunderson behövde bara sju sekunder av överläget för att hitta krysset - sedan satt segerpucken och bonuspoängen i krysset.

– Jag såg tyvärr inte målet, såg bara att han gick in mellan där på något sätt. Men det var otroligt skönt, Ryan är så duktig. Det är viktigt att få igång honom också, då han är så skicklig offensivt.

TT: Han har "bara" gjort tre mål nu, klart färre än många väntat sig?

– Ja, men halva säsongen är ju kvar och det kan lossna. Då kanske han gör mål tio matcher i rad nu, så det är alltid skönt att se en sådan offensiv kille komma igång med målskyttet.

TT