TT-Sport

Phelps avstängd för marijuanapipa

TT-SPORT

Colorado Springs. USA:s simmargigant i Peking-OS, Michael Phelps, har avstängts från tävlingar i tre månader sedan han synts på bild med en marijuanapipa.

Dessutom förlorar amerikanen en av sina större sponsorer - samtidigt som han riskerar åtal för narkotikabrott.

Beslutet om avstängningen fattades av USA:s simförbunds ledning på torsdagen. Detta är en skarp reprimand men inget dopningsstraff, understryker förbundet.

"Michael har frivilligt gått med på reprimanden och lovat att förtjäna vårt förtroende", heter det i ett uttalande från förbundet.

Phelps första tävling sedan OS-succén var tidigare tänkt att gå av stapeln i Austin, Texas, i mars. I och med avstängningen får han nu inte tävla förrän i maj, men kvalet till sommarens VM i Rom missar han inte, då detta sker i de amerikanska nationsmästerskapen i juli.

Avstängningen var inte Michael Phelps enda bakslag på torsdagen.

OS-kungens sponsor, Kellogg's, meddelade att man inte förnyar sitt sponsoravtal med Phelps efter februari månads slut.

– Michaels senaste beteende går inte ihop med Kellogg's image, säger företagets taleskvinna Susanne Norwitz och en talesman för Phelps agentur fyller i:

– Michael accepterar de här besluten och förstår deras syn på saken. Han känner att han har gjort dem besvikna.

Vidare riskerar sommarens åttafaldiga OS-guldmedaljör, som har bett om ursäkt för marijuanapipan, åtal för narkotikabrott om Richlands kommuns sheriff i South Carolina kan finna bevis för att Phelps rökt marijuana i hans distrikt.

Och sheriffen Leon Lott anser att Phelps offentliga ursäkt nästan är ett erkännande.

– Vi har bildbevis och delvis ett erkännande, sade Lott redan i tisdags.

Varken University of South Carolina eller polisen i staden Columbia, som ligger i Richland, säger sig gå vidare med fallet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport