Lindström sköt bort sina chanser

TT-SPORT

Skidskytte. Fredrik Lindström hade ingen kraft kvar efter lördagens urladdning.

I stället gavs ytterligare ett bevis på att framtiden är ljus för svenskt skidskytte. 19-årige Sebastian Samuelsson blev 20:e man i jaktstarten i Östersund.

Martin Fourcade skulle åka hem sin tredje raka seger i Östersund, men efter dåligt skytte från fransmannen gick ryssen Anton Babikov om och vann sin första världscuptävling.

Fredrik Lindström, som gick ut som tvåa i jaktstarten, hade ingen kraft kvar och dök till 38:e plats.

– Det var brutalt, inget funkade. Kroppen var hel dränerad efter gårdagen, summerade Lindström, ändå nöjd med sin bästa världscupstart någonsin.

Och precis som publiken fick han se ett nytt starkt lopp av Sebastian Samuelsson, vinnare av ungdoms-OS och i år debutant i världscupen.

– Han frågade mig i morse hur en jaktstart går till, men det verkar han ju ha koll på, sade Lindström och skrattade.

19:e plats i lördagens sprint blev 20:e i jaktstarten - bäste svensk.

– Jag hade absolut inte räknat med ett sånt resultat. Fyra bom och ändå topp 20, jättekul, sade Sollefteååkaren Samuelsson.

"Mer nervös"

Publiken och alla namnkunniga motståndare gjorde stort intryck.

– Jag var mer nervös i dag, i går kunde jag bara åka på utan att tänka. Nu visste jag att det var 25 sekunder till pallen, det var en publik jag inte är van vid. Sen är det ju mina idoler jag åker intill hela loppet, sade Samuelsson.

Tränaren Wolfgang Pichler har haft adepter som Carl-Johan Bergman och Björn Ferry i det svenska herrlaget tidigare. Men aldrig sett en större talang än det han ser i det 19-åriga framtidslöftet.

– Det jag har sett på träning gör att jag inte är förvånad över resultaten han gör här, sa Pichler.

– Han är cool, han klarar den här uppståndelsen med publik och press.

Bra till OS

Världscupstarten i Östersund har visat upp flera olika namn, nya och gamla, som ger hopp om nya framgångar i skidskytte.

– Vi ska inte ha för höga förväntningar på pallplatser och topp tio-placeringar under säsongen. Men till OS ska vi ha ett bra lag, sade Pichler.

Även på damsidan kommer det att gå upp och ner.

– Jag hade ett långt snack med Hanna Öberg om gårdagens lopp. Det kan gå så där när man är ung och på väg uppåt. Karriären är aldrig spikrak uppåt, sade Pichler.

Damernas jaktstart vanns av tjeckiskan Gabriela Koukalová före tyskan Laura Dahlmeier. Anna Magnusson lyckades inte hålla sin 14:e plats från start utan slutade 16:e.

– Det var tufft, inget kom av sig själv. Men veckan har varit över förväntan för mig, framför allt stafetten, sade Magnusson.

TT