Sörenstam och Nordqvist hyllar valet

TT-SPORT

Golf. Bragdmedaljen till Henrik Stenson är golfens andra.

Vinnaren av den första är minst lika lycklig som pristagaren.

– Jag är otroligt glad för att han nu får bragdguldet och jag vill gratulera honom så mycket. Vilket fantastiskt år, vilken bragd. Och kul att golfen äntligen har fått en ny bragdmedaljör, säger Annika Sörenstam till SvD.

Sörenstam fick priset för sin seger i US Open 1995.

21 år senare var det dags för golfsporten igen.

– Segern i British Open var en otrolig bragd på flera olika sätt. Inte minst eftersom han blev första manliga svenska golfare att vinna en major - det har ju varit en ständig press för dem att lyckas. Det kommer att vara en klassiker i framtiden. Man kommer sätta på tv:n och han kommer dyka upp i alla highlights när tidernas golfprestationer presenteras. Man kommer att prata om Henrik Stensons insats inom golfindustrin och bland golfspelare. Just på det sätt som han vann - det var stilrent och han satte många rekord, säger Sörenstam.

Även Sveriges just nu bästa damspelare, Anna Nordqvist, var nöjd över juryarbetet.

Nordqvist, rankad på 14:e plats i världen, har Stenson som förebild.

"Jag tycker att han är oerhört välförtjänt av det och hans prestation i British Open går inte att sätta ord på. Henrik är en otroligt stor förebild för mig och andra golfare. Det är tufft att vinna bragdguldet ett OS-år, jag tycker att det har varit många fantastiska prestationer och även Sarah Sjöströms OS-guld i Rio är en fantastisk prestation. Hon vann bragdguldet förra året och jag tycker att det kan vara svårt att jämföra sporter i sig, men jag tycker att det är stort för golfen och Henrik att uppmärksammas på detta sätt", skriver Nordqvist i ett mejl till TT.

TT