TT-Sport

Skandalscener när Ghana gick till final

TT-SPORT

Fotboll. Flaskor och andra föremål vräktes mot Ghanas supportrar som skyddades av kravallpolis medan de flydde ned till planen.

Semifinalen i Afrikanska mästerskapen slutade i kaos och skandalscener.

Matchen?

Den vann Ghana med 3-0 och nu väntar något av en drömfinal mot Elfenbenskusten.

I den 83:e minuten bröt domaren Eric Arnaud Otogo-Castane från Gabon tillfälligt matchen och vakter och poliser försökte städa bort de värsta bråkstakarna. En ensam helikopter hovrade över gräsmattan i Malabo medan spelarna i båda lagen väntade på ett matchen skulle slutföras.

Ekvatorialguineas spelare försökte lugna publiken medan läktarna tömdes och polisen satte in tårgas. Efter en halvtimma återupptogs semifinalen men de sju återstående minuterna stannade vid tre.

Inte moget uppgiften

Ekvatorialguinea tog över de Afrikanska mästerskapen med kort varsel när Marocko hoppade av arrangemanget på grund av ebolaepidemin i Västafrika. En uppgift landet inte visade sig vara moget och rätt svåra efterräkningar är att vänta.

På planen höll det i 40 minuter för värdnationen. Två rätt grova defensiva misstag på bara några minuter blev kostsamma.

Målvakten Felipe Ovono tvingades fälla Kwesi Appiah och Jordan Ayew slog lugnt in straffen i ena hörnet. Hans första mål i turneringen och 1-0 till Ghana. I ivern att nå en kvittering gick Ekvatorialguinea bort sig efter en offensiv hörna.

Historiskt mål

Tre mot en stormade Ghana fram och Mubarak Wakaso placerade med vänsterfoten 2-0 tätt intill stolpen på tilläggstid. Av bara farten var det också ett historiskt mål av Wakaso- det 1 500:e genom tiderna i de Afrikanska mästerskapen.

Nigerianen Jay Jay Okocha gjorde det 1 000:e i Tunisien för elva år sedan.

Efterhand tog känslorna över både på planen och på läktarna. Ghanas spelare eskorterades av säkerhetsvakter till omklädningsrummet i pausen medan plastflaskor haglade ned. Efter Ayews 3-0 i 75:e minuten tog oroligheterna fart igen och Ghanas supportar tvingades att lämna sin läktarsektion.

Finalen mellan Ghana och Elfenbenskusten spelas på lördag. Ekvatorialguinea och Kongo-Kinshasa spelar om bronset på lördag, troligen inför tomma läktare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport