Hoppas på svensk-norskt samarbete

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2015-01-07

Toblach, Italien. Samarbete med norrmännen?

Ja, det vill Calle Halfvarsson ha när det börjar dra ihop sig i Tour de Ski.

Efter ett nytt starkt lopp är svenskhoppet bara sekunder bakom norska toppduon Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby.

Calle Halfvarsson visade i onsdagens klassiska mil med individuell start att formen är intakt efter fyra av de sju loppen i Tour de Ski. Som så många gånger förr den här säsongen blev han fyra och nu missade han därmed bonussekunder.

– En till fjärdeplats är väl inte så roligt. Men jag känner mig inte sliten, det är lugnt, försäkrade Halfvarsson efter onsdagens dagsverke.

I sammandraget är han bara 13,6 sekunder från Petter Northug i täten. Mellan dem ligger även Martin Johnsrud Sundby och ryske jokern Jevgenij Belov.

Ett tätt toppläge inför torsdagens jaktstart, som omfattar 25 krävande fristilskilometer.

Och Halfvarsson vill se ett samarbete i täten för att om möjligt öka avståndet till åkarna bakom.

Samarbete över gränserna

– Jag hoppas jag ska komma i kapp dem framför mig utan att bränna alltför mycket energi. Och att vi kan samarbeta i morgon. Sundby är alltid stark och i bra form och är jag i bra slag kommer jag absolut hjälpa till och dra för att hålla uppe farten, sade han och hoppades på bra draghjälp även av Northug, som ju brukar vilja spara krafter till spurten.

Å andra sidan behöver Northug - och även Halfvarsson - ha marginal att gå på inför den tuffa stigningen som avslutar touren på söndag.

– Om Petter är i bra form så borde han hjälpa till i morgon. Petter är som jag, ingen hejare i backen och ingen av oss vill gå in i backen på söndag med 30 man, sade Halfvarsson.

Om Halfvarsson och Northug imponerat hittills i touren så har Sundby gjort det i minst lika hög grad. Den norske titelhållaren var trea på onsdagen bakom kazaken Alexej Poltoranin och Belov. Han var fem sekunder före Halfvarsson och knep därmed fem bonussekunder.

Däremot tappade Northug en del av sin ledningsmarginal med sin sjundeplats, slagen med 23 sekunder.

Ovallad chansning

Bakom Halfvarsson är Daniel Richardssons och Marcus Hellners toppchanser i totalen i praktiken borta. Richardsson gjorde visserligen ett starkt lopp efter att ha valt att åka på ovallade skidor och staka sig runt den tuffa femkilometersbanan.

– Jag gjorde en chansning, jag var ju 1.38 efter. Med blanka skidor tänkte jag att jag kanske kunde göra någon sekund till. Men det kändes inte super, Poltoranin som också åkte ovallat var betydligt starkare, sade Richardsson, som var sexa och avancerade till elfte plats totalt, 1.37 från täten.

Marcus Hellner hade en tung dag, tappade en minut som 27:a och är på 16:e plats över två minuter från täten.

TT:s utsände