Jack kan gå match utan VM-titel

avTT

Foto: Erik Simander/TT
Svenske stjärnboxaren Badou Jack på besök i Sverige i somras.

Badou Jacks nästa boxningsfajt blir inte inom den stora VM-organisationen WBC.

I stället kan den svenske stjärnboxaren och tidigare världsmästaren tvingas gå en match utan ett bälte i potten.

– Självklart vill jag hellre gå en titelmatch, säger 35-åringen.

Badou Jack misslyckades med att ta WBC-bältet i lätt tungvikt i Toronto i maj då fajten mot regerande mästaren Adonis Stevenson slutade oavgjort, trots dominans från den svenske stjärnboxaren.

Jack, som fyllde 35 år på onsdagen, tränar för en förmodad match den 12 eller 19 januari mot en ännu oklar motståndare. Det står däremot redan klart att det inte blir en returfajt mot Stevenson. Kanadensaren möter Oleksandr Gvozdyk, Ukraina, om den mest prestigefyllda VM-titeln – WBC-bältet – den 1 december.

"Kan bli en titelmatch"

– Jag möter vinnaren i den matchen i maj eller någonting, säger Badou Jack med självsäker ton på telefon från hemstaden Las Vegas.

TT: Om det inte blir en VM-match den här gången, påverkar det dig?

– Självklart vill jag hellre gå en titelmatch. Men jag kan behöva en, som man säger, "stay ready fight". Men det kan bli en titelmatch, så vi får se. Mitt team jobbar på det, det är deras jobb. Mitt jobb är bara att gå in i ringen och vinna. Det spelar ingen roll vem som väntar.

Två VM-bälten

Långa förhandlingar, genomtänkta ordkrig och ett myller av organisationer är vitala delar av proffsboxningen.

Badou Jack blev världsmästare första gången i april 2015, då i supermellanvikt och WBC-organisationen. Stockholmaren försvarade världsmästarbältet tre gånger, bytte viktklass till lätt tungvikt och blev där världsmästare direkt i augusti förra året – inom WBA-organisationen. Han har inte gått en match utan VM-status sedan knockoutsegern mot Francisco Sierra, Mexiko, för fyra år sedan.

– Jag håller i gång och tränar hårt, säger Jack om sin nuvarande form.

Trots sin ålder tror han sig ha flera matcher kvar i karriären, och ett ytterligare viktklassbyte, innan han slutar.

– Även om jag är 35 känner jag mig fortfarande ung. Jag har några år kvar. Om det kommer en bra match i cruiservikt så går jag gärna upp, säger han.