Svenske hockeybasen: Låt spelare lämna Ryssland

Av:  Göran Sundberg/TT

Lucas Wallmark köpte sig fri från sitt KHL-kontrakt den gångna säsongen. Nu vill det svenska förbundet att de spelare som vill ska få lämna KHL. Arkivbild.
Lucas Wallmark köpte sig fri från sitt KHL-kontrakt den gångna säsongen. Nu vill det svenska förbundet att de spelare som vill ska få lämna KHL. Arkivbild.

Några få svenska spelare har kontrakt i KHL även nästa säsong.

Nu vill Svenska ishockeyförbundet att det internationella förbundet följer fotbollen och låter spelarna lämna sina klubbar om de vill.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson skriver i ett sms till TT:

”Från svensk sida vill vi att IIHF ska göra vad som går för att hjälpa spelare som vill lämna KHL att kunna göra det.”

Det Internationella ishockeyförbundet, IIHF, har kongress i nästa vecka under VM i Finland och Larsson – som sitter i IIHF:s styrelse – skriver att ”frågan om spelare med kontrakt i KHL kommer säkerligen att diskuteras”.

Fåtal med kontrakt

Drygt 40 svenska spelare fanns i KHL förra säsongen och bara ett fåtal har kontrakt som gäller över nästa säsong. Enligt sajten eliteprospects.com handlar det om tre spelare – landslagsmålvakten Oscar Dansk och backen Tim Heed, Spartak Moskva, samt backen Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk.

Några spelare har redan tagit sig ur sina kontrakt som löpte över nästa säsong. En av dem är backen Klas Dahlbeck som vann Gagarin Cup med CSKA Moskva och har skrivit på för schweiziska Davos.

Det finns också några spelare från andra nationer, exempelvis Finland, USA och Tjeckien, som har löpande kontrakt.

Strax efter Rysslands invasion av Ukraina tog det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, beslutet att utländska spelare i ryska ligan temporärt skulle få lämna landet och skriva korttidskontrakt i andra länder om de ville.

Köpte sig fria

IIHF har kritiserats för att man inte följde fotbollen. Svenska landslagsspelarna Lucas Wallmark och Joakim Nordström köpte sig ur sina kontrakt – enligt SVT kostade det dem 13 miljoner kronor – medan andra stannade och spelade klart under avtalstiden.

IIHF har stoppat Ryssland och Belarus från all internationell ishockey och fråntagit Ryssland kommande mästerskap, men när det gäller utländska spelarkontrakt har man inte agerat.

Svenska ishockeyförbundet har tidigare gått ut med att man har för avsikt att porta spelare som stannar i KHL från landslagsspel nästa säsong.

”Vi kommer efter årets VM och när vi vet hur IIHF förhåller sig till frågan fattas beslut om KHL-svenskars deltagande i landslagsverksamheten kommande säsong”, skriver Anders Larsson.

Finland tog i början av maj beslutet att porta KHL-spelare i landslaget nästa säsong.

Publisert: