Målvakten inför guldstriden: "Fanns tvivel"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-12-03

Malmö FF-målvakten Johan Dahlin gjorde comeback i somras efter sin axeloperation. Nu kan 35-åringen ta sitt femte SM-guld med MFF.
Malmö FF-målvakten Johan Dahlin gjorde comeback i somras efter sin axeloperation. Nu kan 35-åringen ta sitt femte SM-guld med MFF.

I vintras befarade han att axelskadan skulle sätta stopp för målvaktskarriären.

Nu kan Johan Dahlin spela hem sitt femte SM-guld med Malmö FF.

– Det fanns sina tvivel. Jag är glad att jag kan vara med, säger 35-åringen.

Under lördagen ska herrallsvenskan i fotboll 2021 avgöras. För Malmö FF räcker det med en poäng hemma mot Halmstad för att säkra ett andra raka SM-guld. Två poäng bakom återfinns AIK, som möter Sirius på hemmaplan.

– I allas drömscenarion får man alltid säkra det hemma tillsammans med sina fans, men låt oss spela matchen först, säger MFF-målvakten Johan Dahlin.

”Dumt att längta efter semester”

Dahlin var axelskadad under förra hösten och avslutade säsongen 2020 redan i oktober. Han tvingades till en operation och gjorde comeback i allsvenskan i juni. Även denna höst har Dahlin haft problem med diverse skador, men han längtar inte efter semester.

– När jag satt i januari eller februari och inte visste om jag skulle spela fotboll igen, så är det dumt att gå och längta efter semester nu när det är sådana här lägen. Just nu ser jag inte fram emot någon vila.

För det fanns ett tvivel om det skulle bli någon mer fotboll för målvakten från Trollhättan.

– Ja, det är klart. Det var en komplicerad operation och jag är ju inte jätteung heller. Det fanns sina tvivel. Jag är glad att jag kan vara med, säger 35-åringen.

Det var även osäkert om Dahlin skulle kunna vara med i guldavgörandet mot Halmstad på grund av en benskada, men efter fredagsträningen gav han tummen upp för spel. Även lagkaptenen Anders Christiansen, som varit skadedrabbad den senaste tiden, är aktuell för spel.

Coronatomma läktare

Målvakten har sedan tidigare fyra SM-guld med Malmö och när han får frågan om vilket som är mest speciellt vill han först inte rangordna titlarna, men guldet 2010 sticker ut.

– Det var ju speciellt. Det var ju mitt första också, säger Dahlin, som var med även guldåren 2013, 2017 och 2020.

SM-guldet 2010 var den senaste gången som Malmö spelade hem titeln inför hemmapublik. De övriga fyra gulden på 2010-talet säkrades på bortaplan och i fjol var det coronatomma läktare på stadion.

Då satt dessutom tränaren Jon Dahl Tomasson i karantän på grund av covid-19 och på kvällen fick guldfesten med laget ställas in eftersom lagkaptenen Anders Christiansen testats positiv efter Siriusmatchen.

– Det var många grejer i fjol som inte blev som de skulle, men det blev ändå guld. Men det är klart att det känns extra när det är fulla läktare och jag har aldrig vunnit guld här hemma, säger Jo Inge Berget, som har tre tidigare SM-guld med MFF.

Det räcker med oavgjort för Malmö, men även Halmstad har något att spela för. Hallänningarna kämpar för att undvika kval och har precis som Degerfors – just nu på kvalplatsen – 31 poäng, men Halmstad har bättre målskillnad.

– Sannolikt måste de gå framåt för att ta poäng och det är inte dåligt för oss att få lite rum att spela i när lag kliver fram, säger Berget.

TT: Vill du som spelare ha rapporter om hur det går i de övriga matcherna?

– Om AIK ligger under med 0–3 efter tio minuter vill jag gärna ha besked om det, men det handlar om oss själva. Vi går ut för att vinna matchen, säger Berget.

”Hem och rulla snögubbar”

MFF-spelarna laddar upp som för vilken allsvensk match som helst. Förutom Johan Dahlin. Målvakten bor utanför Hässleholm och det skånska snökaoset gör att han tar in på hotell, vilket han även tvingades göra natten till fredag.

– Det var kaos. Jag har en halvmeter snö i Hässleholm.

Han hinner dock med att träffa sin fru och sina tre barn på fredagseftermiddagen innan återvänder till hotellet i Malmö.

– Jag ska hem och rulla snögubbar, säger MFF-målvakten.