Berg efter sena segern: "En lättnad"

Jakob Lundberg/TT

Publicerad 2022-05-28

Marcus Berg firar ett av sina mål.

Ett enda skott mot Gif Sundsvalls mål på 86 minuter.

Men sedan kom det ett par till, och Marcus Berg sparkade in två målvaktsreturer.

– Det här var viktigt. Och en lättnad, säger anfallaren efter IFK Göteborgs 2–0-seger och klubbens första trepoängare på sex veckor.

Efter att ha tappat 16 poäng av 18 möjliga på sex matcher ordnade IFK Göteborg till slut en seger. 2–0-vinsten mot Gif Sundsvall innebär att Blåvitt nu bara är en poäng bakom både Malmö FF och Djurgården.

– Det är klart att det är två topptippade lag. Med den panik som det har varit, utifrån sett, kring Blåvitt så vet jag inte hur de två klubbarna har det efter sina satsningar inför den här säsongen. Men jag tror att både de och vi siktar på att vara högre upp än vad vi är just nu, och det tror jag att det finns chanser till för oss, säger Marcus Berg.

Det var han som till sist hittade målet efter en massiv blåvit dominans och en rejäl offensiv satsning som ledde till väldigt få konkreta målchanser.

Retur i repris

När Simon Thern sköt från distans i 87:e minuten var det bara Blåvitts andra skott på mål i matchen. Sundsvalls målvakt Oscar Jonsson orkade inte hålla bollen och Marcus Berg satte returen.

Tre minuter senare var det repris. Nu avlossade Alexander Jallow. Berg hann först fram på målvaktsreturen igen och dunkade in sitt femte mål i årets allsvenska.

– Det är detaljer som avgör. I dag är det två returer vi får in. Du vinner matcher på det också. Det är klart att vi kunde ha gjort det bättre i dag, men vi tryckte ner Sundsvall och det var inget snack om vilka som skulle vinna, säger Berg.

Men innan IFK Göteborgs kapten avgjorde var det Sundsvall som hade haft den enda riktigt feta chansen. I första halvlekens slutminut sköt Saku Ylätupa från sex meter och hemmamålvakten Warner Hahn gjorde en blixtrande benparad.

Och i andra halvlek hade Sundsvall otur när den ständigt löpande anfallaren Ronaldo Damus blev felaktigt avvinkad i friläge. Han var på egen planhalva när passningen slogs.

– Vi kom hit med ett försvarsspel av den äldre skolan. Jag är otroligt stolt över killarna och hur mycket de försvarade. Tungt att inte få med sig något när spelarna sliter så hårt som de gör. Ett trist sätt att förlora på men ett logiskt resultat med tanke på matchbilden, säger Sundsvalls tränare Henrik Åhnstrand.

”Inte så skitdåliga”

Efter helgens omgång tar allsvenskan semester medan landslaget samlas för Nations League. IFK Göteborgs trupp får åtta dagars ledighet. Sedan väntar träningsläger och två träningsmatcher innan serien återstartar efter midsommar.

– När vi hade nio poäng efter tre matcher är det förstås inte bra att ha 14 efter tio. Men alla som håller på med elitidrott vet att det betyder mycket att gå på semester efter en seger. Och mig veterligen så är vi i kontakt med klubbar som Malmö FF och Djurgården, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre och summerar vårsäsongen med nio ord:

– Vi har inte varit bra, men inte så skitdåliga.