Krislaget Malmö vann – två mål av stjärnan

Av:  Daniel Kihlström/TT

Centern Carl Söderberg satte två mål när SHL-jumbon Malmö slog tabelltrean Färjestad med 4–0 i Malmö arena.
Centern Carl Söderberg satte två mål när SHL-jumbon Malmö slog tabelltrean Färjestad med 4–0 i Malmö arena.

Jumbon Malmö slog topplaget Färjestad med imponerande 4–0 och stjärnan Carl Söderberg svarade för två av målen.

Skåningarna har inte gett upp hoppet om ett nytt SHL-kontrakt.

– Det gör man aldrig, säger Söderberg.

Segern var Malmös sjunde för säsongen efter ordinarie tid och blott den andra trepoängaren på 19 hemmamatcher.

– Vi har spelat ganska bra hemma. Vi hade ju en förlustrad där som kanske satte sig i huvudet på oss. Det är svårt att bedöma så här i efterhand, säger Carl Söderberg, tvåmålsskytt mot Färjestad, och fortsätter:

– Men nu har vi gjort många bra hemmamatcher. Vi har inte fått tre poäng, men har vunnit några på övertid och har en ganska bra känsla hemma just nu. Vi får bygga vidare på det.

Tre raka hemmamatcher

Nu väntar dessutom tre raka matcher i Malmö arena – närmast mot bottenkollegerna Brynäs (lördag) och Luleå (tisdag). På torsdag väntar serieledaren Växjö innan SHL tar landslagsuppehåll.

– Får vi lite självförtroende och blir heta på hemmaplan går det väldigt fort. Om vi tar tre-fyra vinster här innan uppehållet hade det satt upp oss jättebra inför avslutningen, säger Söderberg.

Visserligen vann elvan Luleå (49 poäng), men både tolvan Brynäs (45) och nästjumbon HV71 (40) förlorade när den 37:e SHL-omgången avgjordes.

Det gör att 36-poängaren Malmö nu har nio poäng upp till Brynäs och säker mark med 15 matcher kvar att spela.

Ska skåningarna nå placering elva eller tolv – som innebär nytt SHL-kontrakt men missat slutspel – krävs det antagligen en samlad poängskörd på över 60 poäng. Så har det varit sedan SHL från och med säsongen 2015–2016 utökades till 14 lag – endast två gånger har ett lag hängt kvar med en lägre poängskörd (58 och 53 poäng).

Det finns 30 poäng kvar att spela om – 15 grundseriematcher – och Carl Söderberg har inte gett upp hoppet om ett nytt SHL-kontrakt utan kvalspel.

– Det gör man aldrig, säger 37-åringen.

När han återvände till Sverige inför förra säsongen efter drygt åtta säsonger i NHL blev det 22 mål och totalt 41 poäng för Söderberg i Malmötröjan. Denna säsong har det gått tyngre. Inför mötet med Färjestad stod Söderberg på blott åtta mål och totalt 13 poäng. I mitten av december blev centern dessutom petad som lagkapten.

Bästa matchen i år?

Kom hans personliga vändning mot Färjestad? Mot värmlänningarna satte 37-åringen både 2–0 och 3–0. De övriga två målen svarade Carl Persson och Adam Ollas Mattsson för samtidigt som målvakten Brandon Maxwell höll nollan i sin tredje start för Malmö.

– Vi kommer ut starkt som vi har gjort många matcher och får dessutom utdelning, det gav oss självförtroende inför andra och tredje perioden, säger Söderberg.

Malmötränaren Tomas Kollar ansåg att Söderberg svarade för sin bästa match i år.

– Ja, men jag gör två mål också. Jag har spelat ganska många bra matcher på slutet, men har haft lite studsar mot. Skönt att de studsar in i dag, säger Söderberg själv.

Publisert: