Fotbolls-VM firar 100 år – spelas i sex länder

TT

Publicerad 2023-10-04

Fotbolls-VM 2030 spelas i sex länder. Arkivbild.

Fotbolls-VM firar 100 år 2030 – vilket firas stort och brett.

Slutspelet ska spelas på tre kontinenter och i sex länder.

”I en splittrad värld är fotbollen enande”, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino.

1930 i Uruguay. Då och där spelades det första VM-slutspelet för herrar.

Mästerskapet fanns även med i tankarna när Internationella fotbollsförbundet Fifa beslutade om var slutspelet 2030 ska spelas.

Valet blev stort och brett i världen.

VM-fotboll ska avgöras i Spanien, Portugal och Marocko. Men inte nog med det. Slutspelet sträcker sig även till Sydamerika; Uruguay, Argentina och Paraguay.

Fifas plan är att de tre första matcherna spelas i Uruguay, Argentina och Paraguay, och sedan avgörs resterande turneringen i spanska, portugisiska och marockanska städer.

”Tre sydamerikanska länder arrangerar en match vardera i fotbolls-VM 2030. Den första ska givetvis spelas på arenan där allt började, på Montevideos mytomspunna Estádio Centenário, för att fira hundraårsjubileet av fotbolls-VM”, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino i ett uttalande.

48 landslag gör upp om VM-pokalen 2030 – precis samma antal nationer som ska spela i mästerskapet 2026 i Kanada, USA och Mexiko.

VM 2034 kan komma att avgöras i Saudiarabien. Det är landets statliga nyhetsbyrå SPA som skriver att nationen, som kritiserats för bristande mänskliga rättigheter, avser ansöka om att få arrangera mästerskapet.