Ronaldo firar – men har han gjort flest mål?

Av:  TT

Cristiano Ronaldo firar segern i den italienska supercupen.
Cristiano Ronaldo firar segern i den italienska supercupen.

För Cristiano Ronaldo var supercupsegern en titel i mängden.

Målet mot Napoli var desto viktigare – nummer 760 i karriären. Ingen har gjort fler i tävlingsmatcher.

Eller?

Juventus slog Napoli med 2–0 i onsdags kväll och den snart 36-årige målmaskinen fick en anledning att fira lite extra.

Med matchens första mål tog han sig förbi tjeckisk-österrikiske Josef Bicans officiellt gjorda 759 mål.

Men vem som egentligen är den professionella fotbollshistoriens främste målskytt fram till dags dato är omdiskuterat. Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har inte fört en officiell statistik sedan förbundet bildades 1904.

Dokumenterade mål

Flera olika nyhetsorganisationer slår dock fast att Ronaldos mål mot Napoli tog honom till positionen som meste målskytt genom tiderna.

Samtliga Ronaldos 760 mål anses dokumenterade och fördelar sig så här:

102: Portugal.

5: Sporting Lissabon.

118: Manchester United

450: Real Madrid.

85: Juventus.

Störst, bäst och vackrast? Det är frågan. Både Pelé och Romario hävdar att de har gjort fler mål än Ronaldo och riktigt hur många "strutar" Josef "Pepi" Bican egentligen stod för råder det delade meningar om. Själv kan han inte uttala sig om den saken. Bican gick bort 2001, 88 år gammal.

En glömd storhet

Statistikorganisationen RSSSF hävdar att Bican gjorde minst 805 mål på minst 530 tävlingsmatcher och totalt 1 468 mål med alla matcher inräknade.

I ett färskt uttalande säger Tjeckiens fotbollsförbund att Bican till och med gjorde 821 mål.

Så vem var denne fotbollens glömde storhet, vars namn fått ny aktualitet tack vare Cristiano Ronaldos exceptionella målsinne?

Bican föddes i Wien 1913 och inledde i Rapid Wien en spelarkarriär som inte avslutades förrän 24 år senare, i Dynamo Prag.

Något som förenar Ronaldo och Bican är en uppväxt under enkla förhållanden. Om Bican kan berättas att han blev faderlös redan vid åtta års ålder. Modern hade inte råd att köpa fotbollsskor åt Josef, som fick spela barfota, något som utvecklade hans fina bollkänsla och teknik.

På 1930-talet kallades Österrikes landslag för "Wunderteam" och det levde upp till namnet som ett av världens bästa. Bican var med när Österrike 1934 nådde VM-semifinalen, som laget under märkliga former förlorade mot värdnationen Italien, då styrt av fascisten Benito Mussolini. Österrike ansåg sig bortdömt av den svenske domaren Ivan Eklind.

Nobbade nazisterna

1937 lämnade Bican, som var av tjeckiskt ursprung, Wien och flyttade till Prag och klubben Slavia. 1938 var tanken att han skulle spela VM för Tjeckoslovakien, men han registrerades inte i tid. Att spela för Österrike var inte möjligt. Nationen hade införlivats i Nazityskland, vars landslag Bican vägrade att spela för.

Flera av Europas storklubbar ville ha honom när klubbfotbollen kom i gång efter andra världskriget. Bican hade bud från Juventus, men han ville inte flytta till Italien efter upplevelsen 1934.

Uppenbarligen var han en politiskt medveten man. Han vägrade att gå med i nazistpartiet och ett av skälen till att han nobbade Juventus ska ha varit att han var rädd att kommunisterna skulle ta makten i Italien.

Regimkritiker

Den utveckling han felaktigt fruktade i Italien fick han i stället snart leva under hemma i Prag. Som regimkritiker var han kontrollerad av myndigheterna, drabbades av repressalier och fick mycket av det han ägde konfiskerat av staten.

Bican slutade spela 1955 och försörjde sig framöver som arbetare vid en av Prags tågstationer. Efter Sammetsrevolutionen 1989 fick han tillbaka något av sin egendom och inte minst sitt rykte och anseende återupprättat.

Ett år innan han avled fick Bican ta emot en utmärkelse som 1900-talets främste målskytt.

Källor: Fifa.com, Reuters, AFP, goaldentimes.org.

Publisert: