TT-Sport

Nära svensk VM-skräll: "Närmare än på många år"

Av: 

TT

Jens Burman kramar om William Poromaa efter målgången på herrarnas stafett under skid-VM i Oberstdorf.
Jens Burman kramar om William Poromaa efter målgången på herrarnas stafett under skid-VM i Oberstdorf.

TT-SPORT

Johannes Høsflot Klæbo mot Aleksandr Bolsjunov och Norge vann.

Så långt var det som väntat i herrstafetten på skid-VM.

Den svenska prestationen var mer otippad.

– Att vi är med och slåss om medaljerna, det har vi inte gjort på många år, säger Jens Burman efter fjärdeplatsen.

Sveriges slutman, 20-årige William Poromaa, var trots den oväntat starka insatsen besviken. Endast fyra sekunder skiljde upp till Frankrike på bronsplats, och det sved.

– Det var väldigt nära. Snopet. Jag ville verkligen att vi skulle lyckas, säger Poromaa.

Men han orkade inte svara när fransmannen Jules Lapierre ryckte i den sista tunga backen.

– Jag trodde att jag hade benen för att gå med honom, men tydligen inte. Jag gjorde verkligen vad jag kunde.

Snön vräkte ned över Oberstdorf och än svängde det hit, än svängde det dit i en skidstafett som bjöd på ett överskott av dramatik och underhållning.

Nära norskt haveri

Ta norrmannen Pål Golberg. Han ramlade mentalt ned i diket efter en färd på klistervallade skidor som klibbade fast i blötsnön. Långt, långt efter som startman borde han ha sett mindre smickrade rubriker framför sig.

– Det var rätt och slätt skit, konstaterade Golberg i SVT.

Men syndabock i skidtokiga Norge slapp han bli – tack vare Emil Iversen.

Efter sin mäktiga start växlade ryssen Aleksej Tjervotkin över till Ivan Jakimusjkin som ledare, 44,7 sekunder före Finland och med ett försprång på 57 sekunder till Golberg och Norge.

Sveriges Johan Häggström körde taktiskt, sparade på krafterna för att klara det tunga föret, och växlade som åtta till Oskar Svensson, 54 sekunder efter ryssarna.

Efteråt passade han på att tack vallateamet, som misslyckades fullständigt i torsdagens damstafett men som nu levererade kanonmaterial.

– De var tidigt på tårna efter i går och skulle visa att de kan det här. Jag hade sjukt bra skidor i dag, säger Häggström.

Jakimusjkin gjorde en Golberg. Iversen och Finlands Iivo Niskanen åt in meter för meter och sekund för sekund och var snart förbi. Svensson hakade på i snömodden.

– Det var nog det värsta lopp jag kört. Det gick så otroligt tungt. Det var verkligen krig varenda sekund, säger Svensson.

Urstark Burman

Han krigade tappert och släppte ut Jens Burman som femma, dryga 20 sekunder efter Norge och Finland och med Schweiz och Frankrike närmast framför.

Hans Christer Holund ryckte så småningom till sig en klar ledning när Perttu Hyvärinen kroknande. Ryssen Artjom Maltsev orkade inte heller haka på. I stället tog Burman och fransmannen Clément Parisse upp förföljandet på Holund.

Burman var urstark på sin sträcka – yppersta världsklass, beskrev Oskar Svensson det som – och satte näven i ryggslutet på William Poromaa som trea, marginellt bakom Frankrike och 25 efter Norge.

VM-debutanten och förstaårssenioren Poromaa stack ut med uppgiften att fixa en sensationell svensk medalj, den första på herrsidan sedan Lahtis 2017. Mot sig hade han Frankrikes Jules Lapierre , finländaren Joni Mäki, schweizaren Roman Furger och en av världens bästa skidåkare: Aleksandr Bolsjunov.

Blickar mot OS-medalj

Bolsjunov satte snart in den väntade stöten i jakten på Høsflot Klæbo, och ryssen fick en lucka ned till övriga. Han nådde också Klæbo, klev till och med förbi och sedan väntade flera kilometer av lurpassande, ända till det sista lutet.

Då avgjordes stafetten genom en klassisk Klæbo-springning, vilket räckte för att skaka av sig Bolsjunov och Norge vann igen – det tolfte raka VM-guldet i stafett.

– Det är riktigt sjukt. Det är svårt att veta vad det beror på men just nu är de helt överlägsna, säger Oskar Svensson.

Poromaa ledde kvartetten i bronskampen, men orkade inte hänga på när Lapierre ryckte i den sista tunga backen. Svensken närmade sig något på slutet, men Frankrike höll ändå undan till bronset.

Sverige blev fyra, 4,1 sekunder från pallen. Poromaa var rejält besviken, men fick snabbt tröst av Burman.

– Han ska inte vara allt för besviken, säger Jens Burman efteråt.

– Det är aldrig kul att bli fyra men han gör det superbra. Han är ung och ger precis det han har. Han tar ju ut alla krafter han har, så han ska inte hänga för mycket. Att vi är med och slåss om medaljerna, det har vi inte gjort på många år.

Burman lyfter redan blicken mot OS i Peking nästa år.

– Det här var spännande, och nästa gång då jävlar. Det skulle ju inte smaka fel med en OS-medalj.

Publisert: