Svenska stjärnor tackar nej till handbolls-VM

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Andreas Nilsson spelar inte VM med Sverige i januari. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Andreas Nilsson spelar inte VM med Sverige i januari. Arkivbild.

TT-SPORT

Sverige skickar många mästerskapsdebutanter till handbolls-VM i Egypten. Stjärnduon Andreas Nilsson och Niclas Ekberg har tackat nej till VM-spel och saknas i truppen.

Både Nilsson och Ekberg fanns med i den första bruttotruppen, men när förbundskapten Glenn Solberg presenterade de 18 spelare som ska resa till Egypten i januari fanns ingen av de rutinerade landslagsrävarna med.

– Nilsson var inte tillgänglig av privata skäl och Ekberg saknas av samma orsak som senast. Det handlar om situationen i världen med corona och de bekymmer som det medför, säger Solberg.

Högersexan och förre lagkaptenen Niclas Ekberg slutade i Blågult efter VM 2019, men har efter bytet av förbundskapten öppnat för en comeback i landslaget. Till EM-kvalmatcherna i början november lämnade han dock återbud av samma skäl som nu, medan tunga mittsexan Andreas "Stycket" Nilsson då spelade hemmamatchen mot Rumänien och sedan inte följde med till bortamötet med Kosovo.

Nu gör de att listan över erfarna spelare som saknas är lång.

Lukas Nilsson är en annan småbarnspappa som sedan tidigare har tackat nej till VM. Därtill kan läggas skador på flera andra spelare med mästerskapsrutin, inte minst målvakten Mikael Appelgren och mittsexan Jesper Nielsen.

– Dessvärre är situationen som den är, med skador och andra omständigheter. Men jag tycker att det är en väldigt, väldigt bra trupp som har många fina kvalitéer. En fin blandning av erfarna och unga spelare, jag har tagit ut 18 spelare som jag verkligen tror på, säger norrmannen inför sitt första mästerskap som blågul förbundskapten.

Palicka tillbaka

Bland de 18 – som eventuellt kan utökas till 19 inför VM, där bara 16 till slut får skrivas in i truppen – finns målvakten Andreas Palicka. "Palle" var i helgen tillbaka från sin fotskada och spelade för Rhein Neckar-Löwen, ett välkommet besked för Solberg.

– Det är helt klart bra för oss, att en så duktig och erfaren målvakt är skadefri igen. Men vi måste styra hans belastning och vi har tre bra målvakter uttagna (förutom Palicka också VM-debutanterna Mikael Aggefors och Peter Johannesson).

Hela nio mästerskapsdebutanter finns med i den svenska truppen, vilket framför allt märks på niometerspositionerna där sex av åtta aldrig har spelat mästerskap. Enda undantagen är Jim Gottfridsson och Albin Lagergren.

Först EM-kval

Sveriges trupp samlas den 2 januari och ska inför VM spela två EM-kvalmatcher mot Montenegro, i Podgorica den 6 januari och i Eskilstuna tre dagar senare. Den 14 januari ställs sedan Sverige mot Tjeckien i VM-premiären i Kairo, där landslaget får leva i en coronabubbla likt den under damernas pågående EM-turnering.

– Jag litar på att om vårt medicinska team säger att det är tryggt och säkert att resa så gör vi det. Rapporterna från EM är att det har känts tryggt och säkert i Danmark. Men man kan inte förneka att det är en väldigt speciell tid, det är mycket mer än bara handboll som man måste tänka på och ha fokus på, säger Glenn Solberg.

Publicerad: