Guide: Fortsätter EM-succén för Österrike?

TT

Publicerad 2024-07-02

Fortsätter Marcel Sabitzers och Österrikes succé-EM? Arkivbild.

Förlust i premiären mot guldfavoriten Frankrike men sedan har Österrike imponerat.

Fortsätter EM-succén mot Turkiet?

Och kan Rumänien, slutspelets andra överraskningslag, matcha stornationen Nederländerna?

Vad: Rumänien–Nederländerna, åttondelsfinal

När: Tisdag den 2 juli, 18.00.

Var: Allianz Arena, München.

Tv/Radio: SVT, SVT Play, P4 Radiosporten

Rumäniens resultat i grupp E: Ukraina 3–0, Belgien 0–2, Slovakien 1–1.

Nederländernas resultat i grupp D: Polen 2–1, Frankrike 0–0, Österrike 2–3.

+ Rumäniens EM-succé

På förhand sågs Belgien som given vinnare av grupp E – i stället var det Rumänien som knep förstaplatsen och tog sig vidare från ett gruppspel för första gången på 24 år. Senaste gången Rumänien var i finalspel, EM 2000, tog äventyret slut mot finalisten Italien.

Kommer landslaget ta sig vidare från den första utslagsmatchen den här gången?

Inbördes möten säger tvärtom. Rumänien har förlorat 14 matcher, fått en oavgjord och vunnit en mot Nederländerna. Målskillnaden är också i tydlig orange favör: 3–29.

+ Att Nederländerna tog sig vidare som den bästa av de fyra grupptreorna har numera ingen betydelse. Det är historia. När mästerskapet går in i nästa fas handlar det om att ta sig vidare till nästa steg – och att vinna i Tyskland har Nederländerna erfarenhet av. Nationens enda EM-seger kom på tysk mark. 1988 vann laget guld – då med förbundskapten Ronald Koeman som en av spelarna. På sistone har det dock inte gått så bra. Utslaget i kvartsfinal 2008, gruppjumbo på noll poäng 2012, missat mästerskap 2016 och senast, 2020, blev det förlust i åttondelsfinal.

.

Vad: Österrike–Turkiet, åttondelsfinal

När: Tisdag den 2 juli, 21.00.

Var: Red Bull Arena, Leipzig.

Tv/Radio: SVT, SVT Play, P4 Radiosporten.

Österrikes resultat i grupp D: Frankrike 0–1, Polen 3–1, Nederländerna 3–2.

Turkiets resultat i grupp F: Georgien 3–1, Portugal 0–3, Tjeckien 2–1.

+ Österrike har liksom Rumänien fått etikett som ett av EM-slutspelets succélag. Landslaget vann grupp D före Frankrike och Nederländerna och jagar ytterligare framgång med hyllade förbundskaptenen Ralf Rangnick vid rodret. Senaste EM-slutspelet, 2020, är i dagsläget nationens mest lyckade, då blev laget utslaget av mästarlaget Italien efter förlängning. Nu ser vägen framåt ut att vara enklare: senaste mötet med Turkiet, i mars, slutade 6–1, de har ett visst men knappt övertag i inbördes möten och vid seger väntar kvartsfinal mot Rumänien eller Nederländerna.

+ Matchen i Wien, 1–6-mötet, talar inte för Turkiet. Men då var då, nu är nu. Turkiet har imponerat i EM – inte bara laget utan även fansen, vars stöd och inramning under matcherna har varit mäktigt – och tog sig vidare som grupptvåa efter Portugal. Senast landslaget lyckades med samma bedrift slutade mästerskapet med förlust i semifinalen mot Tyskland 2008.