Värnamo föll på nya gräset: "Inte som vi tänkt oss"

Ola Karlman/TT

Publicerad 2024-05-19

IFK Värnamo och lagkaptenen Freddy Winsth föll tungt på den nya gräsmattan.

Efter en lång vår med ospelbart gräs fick IFK Värnamo äntligen spela allsvensk fotboll hemma på Finnvedsvallen.

Kalmar FF vann dock matchen med 2–0, vilket grumlade glädjen hos majoriteten av de 2 436 i publiken.

– Det blev inte riktigt som vi tänkt oss, säger Värnamos lagkapten Freddy Winsth.

Gräskaoset i Värnamo har tvingat stadens lag att spela två hemmamatcher i Borås samt en vardera i Varberg respektive Kalmar. Efter totalt nio raka matcher på resande fot blev det äntligen spel på hemmaarenan på söndagen, tack vare nyanlänt grönt gräs från Tyskland.

IFK Värnamos veteran och lagkapten Freddy Winsth var en av dem som gladdes över att den här dagen var kommen.

– Det är klart att det var jätteroligt att spela hemma på Finnvedsvallen, med lite folk och en härlig stämning.

”Försökt hålla fokus”

Efter matchen ville Winsth inte prata om det som varit. I stället framhöll han hur laget kämpat sig igenom den långa raden av matcher på bortaarenor.

– Vi har försökt hålla fokus på det vi kan hålla fokus på. Jag tycker att vi har gjort ett fantastiskt jobb hittills och tagit helt okej med poäng. Nu blickar vi framåt.

En halvtimme in i Smålandsderbyt drog Kalmars Jonathan Ring iväg ett distansskott som satt i Värnamomålvaktens vänstra kryss. Ring fick därmed äran att bli förste målskytt på Finnvedsvallens nya gräs.

Bara fyra minuter efter Rings målskott ökade Kalmar på till 2–0. Lagkaptenen Simon Skrabb hann före Värnamos målvakt Jonathan Ursin Rasheed och kunde enkelt spela in bollen i mål från nära håll.

– Det blev inte riktigt som vi tänkt oss i första, det är jättesurt, säger Freddy Winsth.

Kalmars kontroll över tillställningen höll i sig matchen ut. Den andra halvleken bjöd på föga underhållande fotboll och upplevdes heller aldrig spännande.

– Jag tycker att vi skapar en hel del okej lägen, men har inte riktigt den kvaliteten i dag som Kalmar hade. Då förlorar man en sådan här match, säger Winsth.

Jättefin matta

Snömögel har orsakat dålig grästillväxt på den tidigare mattan, vilket gjort att Finnvedsvallen tidigare inte fått grönt ljus för allsvenskt spel. I veckan rullades det nyanlända gräset ut och bara några dagar senare spelades det allsvensk fotboll på arenan.

– Jag tycker att gräsmattan är jättefin, de har gjort ett fantastiskt jobb som fått den på plats under veckan. Där finns ingenting att klaga på, säger Freddy Winsth.