OS-chefen om fiaskostarten: Medaljerna kommer

Av:  Tokyo, TT:s utsände TT

Verksamhetschef Peter Reinebo medger att starten på OS i Tokyo inte är vad SOK hoppades på. Arkivbild.
Verksamhetschef Peter Reinebo medger att starten på OS i Tokyo inte är vad SOK hoppades på. Arkivbild.

Sämsta OS-starten sedan 2004 och efter nationer som Bermuda och Filippinerna. Sveriges medaljfångst i OS är fortfarande lika med noll.

– Det är lite stolpe ut-lägen, men det har bara gått en knapp tredjedel av spelen, säger SOK-chefen Peter Reinebo.

Sveriges olympiska kommittén (SOK) har satt som mål att Sverige ska ta åtta medaljer i OS i Tokyo – lika många som i Rio 2016.

Då uppfylldes målet med råge. Det blev elva medaljer att hänga in i vitrinskåpen för de aktiva.

– Vi fick ett utfall i Rio som var otroligt bra och vi överträffade målet, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Först ut att skörda framfångar i Brasilien var Sarah Sjöström med ett guld på favoritdistansen 100 meter fjäril.

– Någonting att komma ihåg i situationen är att då fick vi en medalj tidigt i spelen och det är klart att det är väldigt positivt för psykologin i truppen, inte bara för de aktiva och ledarna i den idrotten utan också för hela truppen. Det var ju till och med ett guld väldigt tidigt, fortsätter Reinebo.

Efter smånationer

Listan på svenska medaljhopp som inte motsvarat förväntningarna i Japan växer och växer: Sarah Sjöström på gulddistansen, Stefan Nilsson i skeet, Mattias Falck i bordtennis, Tommy Macias i judo, Sophie Hansson i simning och Jenny Rissveds i mountainbike.

Inte sedan OS i Aten 2004 har det tagit så här många dagar för den svenska truppen att säkra medalj.

Bättre går det för nationer som annars inte är bortskämda med OS-framgångar. På tisdagen tog Flora Duffy ett historiskt OS-guld i triathlon och blev Bermudas första olympiska mästare någonsin.

På måndagen tog Hidilyn Diaz från Filippinerna förstaplatsen i damernas 55-kilosklass i tyngdlyftning. Andra länder som ligger före Sverige är Turkmenistan och Fiji.

– Vi har haft flera lite stolpe ut-lägen, men det har bara gått en knapp tredjedel av spelen så det där kommer säkerligen att vända. Det både tror och hoppas jag på, säger Peter Reinebo.

Han verkar inte orolig för att målet om åtta medaljer spricker.

– Vi får utvärdera efteråt. Vi satte upp det målet utifrån att vi har den kapaciteten och det målet gäller. Det kommer vi att sikta på att nå, och helst också slå.

– Det finns väldigt många starka namn kvar, om man kommer ihåg 2016 så hade vi på pappret en lika stark trupp som nu. Rent statistiskt så hade vi ju drygt 20 toppositioner, alltså aktiva som stått på pallen på VM eller upprepade världscuper, och det är precis vad vi har med den här truppen nu, säger SOK-chefen.

”Väldigt bra start”

Men att det blivit underprestationer är inget han sticker under stol med.

– Vi har fått en väldigt bra start på lagbollspelen (fotboll och handboll). Sedan när det gäller de individuella idrotterna så finns det flera av de aktiva som inte har lyckats uppfylla målen de har, det är helt klart.

På fredag drar friidrotten i gång i Tokyo, där har Sverige flera stora medaljhopp.

TT: Blir det räddningen för Sverige?

– Nej, det finns flera idrotter som vi har kvar. Simningen får vi inte glömma, den har bara gått en tredjedel av sin tid, och friidrotten kommer i gång, men det finns fler än dem.

– Det är samma med bordtennis, som har laget kvar. Och vårt lag är starkt. Och vi har ridsport som kommer och segling som är i gång och har startat väldigt bra. Så jag är förhoppningsfull.

TT: När kommer den första medaljen?

– Eh, ja… jag tror att den kommer de närmaste dagarna, säger Peter Reinebo.

Publisert: