Målkungen tackar plugget för framgången

Publicerad 2015-03-18

Ishockey. Hade han inte blivit skyttekung i SHL hade han kanske jobbat som statsvetare.

Linköpings forwardsstjärna Broc Little, 26, är ovanligt välutbildad för att vara ishockeyspelare på elitnivå.

– Jag tror det har gjort hockeykarriären enklare, säger målkungen.

Linköping har hamnat i ett pressat läge med 1-2-underläge mot HV71 i den intensiva och tajta kvartsfinalserien. På torsdagen väntar dessutom bortamatch i Jönköping.

Men med Broc Little, ett mål och en assist senast, som ett av många anfallsvapen i Linköping finns fortfarande gott hopp.

Den lille (175 centimeter) amerikanen har gjort sig ett stort namn i Sverige.

Med sin fart och fina händer har han på tre säsonger två skytteligasegrar och en poängligaseger. Först under debutsäsongen med Västerås i hockeyallsvenskan där han kammade hem båda titlarna (35 mål/66 poäng).

Sedan med guldutmanaren Linköping där han den här säsongen vann skytteligan i SHL på 28 mål. Även hans debutår i SHL, med AIK, var framgångsrikt med 16 mål och 46 poäng.

"Inte samma press"

Han tackar collegestudierna på prestigefyllda Yale University - där han tog examen i statskunskap (political science) - för en del av framgången.

– Det var fyra jättebra år där man fick det bästa av två världar, väldigt bra ishockey och väldigt bra akademiska studier. Det är bra att ha i bakfickan när man slutar och det har gjort hockeykarriären enklare. Det blir inte samma press att lyckas.

TT: Vad hade du jobbat med i dag om du inte hade lyckats med hockeyn?

– Haha, det är många som frågar om det. Jag vet inte. Jag har alltid velat bli hockeyspelare, det har varit min passion. Jag har varit proffs i fyra år och förhoppningsvis har jag många år kvar. När hockeyn är över så får jag fundera på det.

Trivs i öppna landskap

Tre av fyra proffsår har han tillbringat i Sverige. I fjol försökte han slå sig in i NHL med Columbus, men hamnade i farmarligan hos Springfield och flyttade tillbaka till Europa.

– Jag tror att den stora isen här är till min fördel, jag kan använda mig av farten. Jag hade önskat att jag hade fått chansen i fjol, men jag fick aldrig visa vad jag kan. Jag blev förbisedd, det var tufft, säger han.

NHL-drömmen finns dock kvar. Precis som SM-guldmålet.

Linköping har blandat högt med lågt under säsongen, men många ser laget som en stor utmanare till favoriten Skellefteå.

– Vi har visat hela säsongen att när vi får ihop det så är vi ett av de bästa lagen i ligan, men det gäller att hålla en hög nivå hela slutspelet. När vi har fått dippar så har vi varit alldeles för dåliga.

I helgen tog Linköpings damer SM-guld och det är en inspiration för herrlaget.

– Det är coolt att se vad de har gjort, du vill alltid vara omgiven av vinnare.

TT