TT-Sport

Ny isskandal bröt landskamp

TT-SPORT

Ishockey. För tredje gången på kort tid drabbades svensk ishockey av en isskandal.

Landskampen mellan Tre Kronor och Finland fick avbrytas en bit in i andra perioden sedan det gått hål i isen.

– Det här får inte hända, sade förbundskaptenen Pär Mårts.

Publiken i en fullsatt ABB Arena i Västerås, 4900 åskådare, fick besviket vända hemåt efter ett kort fredagsmys.

Bara 2.34 av den andra perioden hade spelats när matchen bröts för gott.

Då hade matchen redan varit avbruten under 40 minuter inför den andra perioden. När spelarna kom ut på isen inför den andra perioden upptäcktes stora hål i isen.

– När vi kom in efter första perioden var det en del spelare som undrade om "Pudding" (materialförvaltaren Anders Weiderstål) hade slipat dåligt. Några hade ramlat utan anledningen. Sedan när vi kom ut till andra perioden såg vi att det var stora hål i isen ned till betongen. Det känns tråkigt, allra mest för publiken, sade forwarden Simon Hjalmarsson.

Hände i april

Han var också med i april förra året när Tre Kronors landskamp mot Norge i Sundsvall bröts efter bara 8.24 av första perioden på grund av dålig is.

I förra månaden bröts semifinalen i Champions Hockey League mellan Frölunda och Kärpät i 90 minuter på grund av sprickor i isen, men matchen kunde efter det långa uppehållet slutföras.

Det gick inte i Västerås. Anledningen till isproblemen är förmodligen den reklam som målats på isen för landskampen.

Onda aningar

Förbundskaptenen Pär Mårts, som skulle få visa upp sitt Tre Kronor i hemstaden Västerås, var bedrövad efteråt och hade onda aningar redan efter matchvärmningen på fredagsförmiddagen.

– Vi kände att isen var tunn och så där. Det här har hänt för många gånger nu. Det får inte hända. Det sitter en massa fans, vi har tv-avtal, vi har sponsorer. Vi har spelare från Vladivostok som tar sig hit för att spela med oss och så får vi inte göra det ordentligt, sade Mårts och syftade på forwarden Tom Wandell som reste i 17 timmar till landslagssamlingen.

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström kunde inte svara på om publiken får pengarna tillbaka.

– Det måste vi titta över naturligtvis. Vi ber att få återkomma, sade han.

Finland ledde matchen, som ingår i Euro Hockey Tour, med 1-0 när den bröts. Förmodligen kommer det resultat att fastställas. En annan variant är att spela färdigt i Stockholm under lördagen eller i samband med returmatchen i Globen på söndag, men det lät som mindre troliga alternativ.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport