Sverige äntligen på plats för EM

TT-SPORT

Handboll. Uttåget ur OS lämnade en besk eftersmak. Nu, i Stockholm, är handbollslandslaget redo att ersätta minnena från Rio de Janeiro med nya, gladare.

– Man minns OS som ett dåligt mästerskap men det tycker jag egentligen inte att det var, säger målvakten Filippa Idéhn.

Förhoppningsvis var det segertåget som de svenska spelarna rullade in på Stockholms centralstation med inför EM. Resan från lägret i Alingsås, med byte i Skövde gick bra och utan förseningar.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen vara på plats. Jätteskoj, säger Johanna Bundsen.

Det har bara gått ett par månader sedan Sverige senast var samlade för ett mästerskap. Då, i OS, blev facit två segrar, en oavgjord och två förluster, varav den största kom mot Norge i kvartsfinalen där Sverige föll med hela 20-33.

– I efterhand känns det som om vi vann fel matcher. Mina holländska lagkamrater vann också bara två matcher i hela OS men de kom fyra, säger Idéhn.

Blivit rutinerade

– Man kan inte prata om otur, verkligen inte, men jag tycker att vi ändå spelade väldigt bra. I alla fall inledningsvis. Sedan hade vi en total plattmatch mot Norge som gör att man minns OS som ett dåligt mästerskap, eftersom det var sista matchen och eftersom det var så jävla dåligt just då.

Precis som då bildar Idéhn nu målvaktspar tillsammans med Bundsen. För två år sedan, när Sverige tog brons på EM i Ungern och Kroatien, var de lagkamrater i Sävehof och nya och oprövade på internationell toppnivå. Trots att målvaktsspelet svajade något under den turneringen klev Bundsen fram och spelade en avgörande roll i bronsmatchen mot Montenegro.

– Det är "goa" minnen. Det har man med sig bakhuvudet, säger Bundsen.

– Det var första mästerskapet för min del och det är klart att det betyder mycket. Det här är mitt fjärde och man får mer och mer rutin.

Delad syssla

Numer är bara Bundsen kvar i Sävehof medan Idéhn spelar i danska Esbjerg. EM på hemmaplan blir det fjärde mästerskapet som duon gör ihop.

Nye förbundskaptenen Henrik Signell har valt att köra vidare på konceptet att inte ha en uttalad förstamålvakt, utan dagsform och motstånd får avgöra vem som startar matcherna.

Ett koncept som fungerar väldigt väl.

– Det tycker jag. Man lär ju känna varandra bättre och bättre för varje match och varje träning, så vi vet hur vi ska hjälpa varandra upp från en svacka eller hur vi ska göra för att bara fortsätta behålla energin. Jag och Bundsen funkar jättebra ihop. Det är kul att vara målvaktskollega med henne, säger Filippa Idéhn.

Sverige möter först Spanien, som ses som den största utmanaren om gruppsegern, på Hovet på söndag.

– Jättespännande förstamatch. Det vore skönt att få med sig två poäng därifrån. Det gäller att vi jobbar tillsammans som ett lag, säger Bundsen.

TT