Koder avslöjar ryska skidåkare

TT-SPORT

Skidor. Skidstjärnan Alexander Legkov bedyrar sin oskuld i den massiva ryska dopningshärvan.

Men dokument som Expressen tagit del av pekar ut Legkov som en av många dopade under OS i Sotji 2014.

Redan när den första Wadarapporten om rysk dopning kom i somras pekades skidstjärnan Alexander Legkov ut som en av de dopade guldmedaljörerna i OS i Sotji. Men trots att den andra rapporten, som presenterades den 9 december, visat att omfattningen av dopningen i Ryssland de senaste fem åren varit väldigt omfattade hävdar LKegkov att han är oskyldig.

– Det här är inga nya uppgifter. I somras visade jag upp all träning jag gjorde under fyra år inför OS i Sotji. Jag tror Fis (Internationella skidförbundet) har kollat på allt jag har sagt och nu undersöker de det här på bästa sätt. Jag tror att de kommer att ta rätt beslut, säger Legkov till Aftonbladet i samband med världscuptävlingarna i La Clusaz.

Men Expressen har bilder på dokument som ska visa koder som har kopplats till namn på aktiva, bland dem Legkov och hans lagkamrater Maxin Vylegzjanin och Nikita Kriukov.

Åkarna är inte namngivna i dokumenten, i stället har de fått varsin sifferkod. Men i en bilaga till McLaren-rapporten kan koderna kopplas till åkare, skriver Expressen. Och därmed riskerar de ryska landslagsstjärnorna avstängning och att missa VM i Lahtis den 22 februari-5 mars.

– Vi håller på att gå igenom det här just nu, säger Wadas presskontakt Maggie Durant till tidningen

Wada vill inte bekräfta kopplingen mellan koderna och namnen i rapporten till Expressen.

– Vi håller på att gå igenom alla tekniska frågor om rapporten, det är vår juridiska avdelning som sköter det. Vi kan inte ge ett svar just nu, säger Maggie Durant.

TT