Danskan Toft: "Ett guldlag"

TT-SPORT

Handboll. Norge vann dramat i det nordiska stormötet med Danmark.

Den danska målvakten Sandra Toft tycker att det redan börjar lukta norskt EM-guld.

– Det är ett guldlag som vinner sådana här matcher, sade Toft efter 20-22-förlusten.

Sex OS-medaljer, nio VM-medaljer och tio EM-medaljer - Norge har varit en dominant i handbollsvärlden de senaste 30 åren och har totalt tagit elva mästerskapsguld. Länge utmanades nationen av Danmark, som under 1990- och 2000-talet vann bland annat tre raka OS, ett VM-guld och tre EM-guld (13 medaljer totalt).

Hett grannmöte

Inför det heta grannmötet i mellanrundan av EM i Helsingborg triggade den norska storstjärnan Nora Mørk upp stämningen.

– Danskorna snackar alltid. 2014 skulle de ta guld (EM). Nu är en tolfteplats målet, sade Mørk till den norska nyhetsbyrån NTB.

Efter segern med 22-20 i Helsingborgs Arena ville hon nyansera uttalandet.

– Jag sa att de var väldigt bra 2014 och bra nog att ta guld. Jag tycker att de fortsatt är ett bra lag. Jag har inte sagt att de snackar för mycket - jag har sagt att de borde ha en förutsättning att bli bättre än tolva. Jag kanske borde ha uttryckt mig tydligare, sade Györ-stjärnan.

Det var Mørk som 35 sekunder före full tid passade in till Marit Malm Frafjord på linjen och den danska målvakten Sandra Toft kunde inte hålla klubbkamratens avslut. Ett mål som stängde matchen.

– Det var Noras enda inspel till Marit från kanten på hela matchen. Nora såg den lilla chans som fanns, sade Larviksmålvakten Toft.

Danmark såg ut att bli helt överkört av Norge som efter åtta minuter ledde med 6-0.

– Vi får en riktigt, riktigt dålig start, men vi visar en fantastisk moral och kommer tillbaka. Till slut är det små marginaler som avgör, sade Toft.

I paus var underläget fem bollar stort, men i andra halvlek kom Danmark igång och stormötet kunde ha slutat hur som helst.

– Det är inte många landslag som kommer tillbaka mot Norge efter att ha legat under med 0-6.

"Världens bästa landslag"

Efter matchen fick Toft frågan om hon tyckte Norge såg ut som ett guldlag.

– Det tycker jag alltid att Norge gör. Vi ruskade om dem lite, men det är ett guldlag som vinner sådana här matcher. Vi hade gärna vunnit den här matchen. För Norge är världens bästa landslag. Det är inget landslag som spelar så bra som Norge gör i den här turneringen, sade Sandra Toft.

Med segern gick Norge upp på sex poäng. Där bakom skuggar Danmark och Rumänien på fyra poäng. Ryssland och Tjeckien står på två poäng medan Ungern har noll.

TT