Ministern säger nej till Sjöbergs förslag

TT-SPORT

Barnidrott. Patrik Sjöberg tycker att regeringen bör tillsätta en barnidrottsombudsman för att komma åt problemen med sexuella övergrepp och kränkningar inom idrotten.

Men idrottsministern Gabriel Wikström (S) är tveksam eftersom det redan finns en barnombudsman.

– Jag tycker att det är bra att det kommer upp olika förslag på vad man kan göra åt den här problematiken för vi behöver göra mer. Men precis som både Riksidrottsförbundet (RF) och Bris (Barnens rätt i samhället) har konstaterat så finns det en barnombudsman som man redan kan vända sig till i dag. Det är också så att Riksidrottsförbundet och Bris har inlett ett samarbete som jag tror kommer att ge positiva resultat, säger Wikström till radioprogrammet Kaliber, enligt Radiosporten.

Den förre höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg, som 2011 berättade att han som barn utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare, skrev i oktober ett debattinlägg tillsammans med den moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund med förslag på åtgärder.

Quicklund har nu lämnat in en interpellation i riksdagen med förslag på att en barnidrottsombudsman ska tillsättas. Quicklund vill också neka idrottsföreningar statligt bidrag om de inte kan hantera problemet med sexuella trakasserier. Wikström säger att det är RF:s fråga och inte riksdagens.

– Men spontant tror jag att det är fel väg att gå för det riskerar att skapa en kultur där man inte lyfter upp problem till ytan för att man är rädd för att bli av med pengar och stöd.

TT