Ryssland förnekar statsstödd dopning

TT-SPORT

Dopning. Rysslands idrottsministerium förnekar Wadas anklagelser om att ryska staten har mörklagt dopning och manipulerat tester för att skydda sina idrottare.

Enligt ministeriet ska man dock noggrant studera Wada-rapporten, vars andra del släpptes på fredagen, och samarbeta med antidopningsorganisationer. I ett uttalande säger man också att man ska "fortsätta kampen mot dopning med nolltolerans".

Enligt Richard McLaren, mannen bakom rapporten, har man inte hittat några direkta kopplingar mellan dopningen och ryske presidenten Vladimir Putin.

– Jag har inget bevis för att han visste någonting om det här, säger han.

McLaren menar att man ändå kan säga att dopningen var statsstödd, eftersom det finns bevis för att idrottsministeriet har varit inblandat.

Putin har själv inte kommenterat de senaste avslöjandena, men i förra veckan sade han att Ryssland ska ha ett nytt antidopningsprogram klart till i början av 2017:

– Jag är säker på att den så kallade dopningsskandalen hjälper oss att skapa det mest avancerade systemet för att slåss mot den här ondskan.

Den förra ryska stavhopparstjärnan Jelena Isinbajeva, som lade av då hon inte fick vara med i OS i Rio, är numera ansvarig för att övervaka Rysslands antidopningsarbete.

"Om vi vill städa upp i idrotten i världen är det bara att sätta igång. Vi behöver inte koncentrera oss på bara ett land. Att stänga av rena ryska idrottare är både opraktiskt och orättvist", säger hon i ett uttalande.

TT-Reuters