JVM-raden kan bli guld värd

TT-SPORT

Ishockey. Sverige är gruppspelets härskare i JVM-ishockeyn - och har inte förlorat en gruppmatch på snart tio år.

En gruppseger i årets JVM kan bli guld värd.

– Det är alltid bra att vinna gruppen, vi går för att vinna varje match, säger målspottaren Carl Grundström.

Sveriges första steg mot ett gyllene JVM började med 6-1-seger över Danmark på annandagen och Grundström gjorde ett av målen och spelade fram till ett.

Det var Juniorkronornas 37:e raka seger i gruppspelssammanhang i JVM.

Ett segertåg som, om det fortsätter, kan fira tio år på nyårsafton.

Senast ett svenskt JVM-lag - då med bland annat Nicklas Bäckström - förlorade en gruppspelsmatch var på nyårsafton 2006 då USA vann med 3-2 efter förlängning.

Extra betydelse

Den här gången skulle en gruppseger betyda extra mycket. Dels för att slippa någon ur tunga trion Kanada, Ryssland eller USA, som spelar i Torontogruppen, redan i kvartsfinal, dels för att få fördelen att stanna kvar och slutföra turneringen i Montreal och slippa en 55 mil lång resa till Toronto. Två kvartsfinaler spelas i varje stad och bara ettan i Sveriges grupp är garanterad att stanna, om man inte vill bli motståndare till Kanada som ska spela en av kvartsfinalerna i Montreal.

Carl Grundström ska dra sitt strå till stacken. Den 19-årige forwarden fick utdelning direkt mot Danmark och har varit glödhet under hösten hos serieledande Frölunda. Med elva mål på 27 matcher var han i delad skytteligaledning i SHL inför juluppehållet.

I fjol gjorde han sju mål på 49 matcher med Modo.

Har nått toppen

Bytet från botten till toppen har blivit - toppen.

– Det finns en trygghet i Frölunda, vi ligger i toppen av tabellen och det är mycket lugnare än vad det var i Modo. Det gör inte så mycket om man förlorar en match, vi ligger ändå bra till och då kan man jobba på i lugn och ro. Det tror jag är nyttigt för mig och skönt för hela laget, säger han.

TT: Vad tycker du att du har utvecklat mest under hösten?

– Jag har blivit mycket mer effektiv, i fjol behövde jag oerhört många chanser innan jag gjorde mål. Jag har bra självförtroende när jag kommer i lägen och vet vad jag ska göra för att göra mål. Det är väldigt skönt.

Efter en träningsdag på tisdagen väntar nu två raka matcher på vägen mot första målet, att vinna gruppen.

+Först Schweiz på onsdagen, ett lag som åkt ut i gruppspelet två år i rad.

– Numera finns det inga dåliga lag, även de mindre nationerna är bra. Schweiz har blivit bra senaste åren, så vi måste ge allt för att ta dem.

+Sedan arvfienden och regerande mästaren Finland, som Grundström & Co fick stryk av i fjolårets semifinal, och som började årets turnering med att förlora mot Tjeckien.

– Det blir grymt kul att möta Finland, det är en revanschmatch. De har ju några gubbar i NHL så det är ett tungt avbräck för dem, men de har nog ett bra lag ändå.

Montreal, TT:s utsände