Båth tog nästan storslam

TT-SPORT

Trav. Svante Båth hade kvalat in hela fem hästar till Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

Det blev nästan full pott sedan Båth-hästarna tagit första-, andra- och fjärdeplatsen. Segern gick Global Welcome, körd av Erik Adielsson.

Uppfödningslöpningen kördes första gången 1926. Svante Båth hade vunnit tre gånger tidigare med Luxury Ås (2002), Even Who (2003) och i fjol med Coin Perdu, som kördes av Erik Adielsson.

Därmed tog paret Båth & Adielsson andra raka segern i största tvååringsloppet.

Global Welcome var enorm i sitt segerlopp. Han travade utvändigt om ledande spelfavoriten Smokin Joe som han krossade redan i sista kurvan. Adielsson kunde sedan sitta lugn i sulkyn och vinna med tre längder på nya rekordet 1.13,1.

– En fantastisk häst, jag är väldigt tacksam över att få samarbeta med Svante och att han låter mig köra hans topphästar. Men det har inte varit någon kuskseger direkt med varken Coin Perdu eller Global Welcome. Det är tränaren och skötaren som har gjort arbetet och de ska berömmas, sade Adielsson.

Båth har flest tvååringar (60 stycken) av alla svenska tränare i stallet. Inriktningen ligger på tidigt tävlande och det ger resultat. Båth hade kvalat in hela fem hästar i lördagens final.

Fyra i tränarligan

Global Welcome fick 1,4 miljoner i förstapris. Attraversiamo (Örjan Kihlström) fick 700 000 kronor för andrapriset och Fortune Mearas (Ulf Ohlsson) belönades med 175 000 för fjärdeplatsen.

Totalt 2 275 000 kronor inkört för Båth som därmed avancerade upp till fjärde plats i den allsvenska tränarligan med 23,3 miljoner kronor.

– Väldigt skönt förstås att vinna igen. I dag var han (Global Welcome) bara bäst. Jag har tränat större talanger, men med hans inställning kommer man långt.

– Jag hade en väldigt bra känsla innan loppet, alla hästarna var lugna och fina i värmningen. När jag såg Global Welcome i sista kurvan började jag titta efter de andra hästarna i fältet och det blev ju ett fantastiskt resultat med en andra- och en fjärdeplats, sade Båth.

Två hemmasegrar

Adrian Kolgjini tog två imponerande hemmasegrar på V75. I den första avdelningen vann treårige Neelix efter ledning från start till mål.

– Neelix är en undantagshäst. Han kommer att bli riktigt bra nästa år, sade Kolgjini.

Adrian avslutade V75-omgången med en överlägsen seger bakom Dante Boko. Till spets och ett slutvarv kring 1.10-strecket lämnade konkurrenterna långt efter.

– Dante Boko slutade aldrig att accelerera under slutvarvet. Han var ruggigt fin. Nu siktar vi mot Prix de Luxembourg (27 januari) på Vincennes, dagen innan Prix dâ™Amerique.

TT