Tio debutanter i januariturnén

TT-SPORT

Fotboll. Janne Andersson tar med tio spelare utan A-landslagmeriter till januariturnén.

Att turneringen är till för spelare utan chans att tas ut till fotbolls-VM viftar han bort.

– Viktor Claesson är ett jättebra exempel på spelare som har blivit ordinarie, säger förbundskaptenen.

Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson testar nytt inför herrarnas fotbolls-VM nästa sommar. I truppen till januariturnén i Abu Dhabi finns tio spelare utan meriter från A-landslaget.

– Det är viktigt att ge chansen till spelare som är precis bakom det riktiga landslaget, och på väg uppåt i sin karriär, säger Janne Andersson.

Alla i truppen spelar till vardags i skandinaviska klubbar och Malmö FF bidrar med fem av dem. Endast ett fåtal av de uttagna lär vara aktuella för spel i VM i Ryssland, men omöjligt är det inte.

Claesson tog chansen

Janne Andersson exemplifierar med spelare som Molde-målvakten Andreas Linde, Östersunds Ken Sema och Krasnodarproffset Viktor Claesson. Samtliga var med i januariturnén tidigare i år, och i synnerhet Claesson har sedan dess blivit en viktig del av det svenska lag som tog sig till VM.

– Det här är ett långsiktigt arbete, det handlar inte bara om VM, vi har matcher till hösten också. Men tittar man på det här året så är Viktor Claesson ett jättebra exempel på spelare som har blivit ordinarie.

– Vinterturnén ger spelare chansen att se hur vi jobbar och tränar. När de sedan kommer in i skarpt läge så vet de hur vi resonerar och jobbar.

Sverige ska möta Estland den 7 januari och Danmark 11 januari.

Inga spelare stoppas

I fjol stoppade någon dansk klubb spelare från att åka till den svenska januariturnén, men i år har det varit fritt fram för Andersson och hans assisterande Peter Wettergren att ta ut spelare från de skandinaviska länderna. Andersson har inte fått någon indikation på att spelare kommer att tacka nej för att de är på väg att byta klubb.

Östersunds Sotirios Papagiannopoulos har haft förfrågningar från Greklands landslag.

– Jag har fått indikationer på att han gärna vill åka med oss, säger Andersson.

TT